Ulrich József a Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetségének elnöke az Inforádiónak elmondta: a szarvasgombának azért magas az ára, mert nem tudunk eleget találni belőle. "Ahol megfelelőek a talajviszonyok, és szarvasgombás szaporító anyagot telepítünk, az erdő 10-15 év múlva szarvasgombát termel a tulajdonosának. Ez pedig nemcsak egy-két évig tart, hanem ötven-száz évig". "Kiszámoltuk, hogy egy 10-15 éves termési ciklus alatt a gombából származó jövedelem lényegesen meghaladja az erdő fáinak majdani kivágásából származó értékét. Vagyis ezzel mintegy megsokszorozhatjuk az erdőtelepítésből származó jövedelmet"

Jelenleg Magyarországon körülbelül 300-500 ember foglalkozik szarvasgombagyűjtéssel, és aki ezt komolyan űzi, meg is él a szarvasgombagyűjtésből. A szarvasgomba nagyhatalomnak tekinthető országok hagyományosan Olaszország, Franciaország és Spanyolország. "De a természetes élőhelyek Magyarországon nagyon-nagyon jók. Idejárnak az olaszok, a németek és kisebb mértékben a franciák is. Az olaszok például hatalmas mennyiségű magyar szarvasgombát adnak el évente olaszként". A magyarországi fogyasztás csekély ugyan, de a világ minden tehetősebb helyére exportáljuk a szarvasgombát.

"Az éves hazai gyűjtés körülbelül 20 tonna, ami nagyrészt gyűjtésből származik. De a termesztéssel 15-20 év alatt elérhetnénk az évi 40 tonnát is. A legnagyobb probléma az, hogy a szarvasgomba-termesztést még nem fogja át egy állami akarat. Ha ez megvalósulna - úgy, ahogy az olaszoknál vagy a spanyoloknál -, akkor több ezer hektáron születhetnének a szarvasgombát termő élőhelyek". "Ezt azonban nálunk még nem sikerült elérni. Most is jönnek létre ültetvények, de magánpénzből, és tíz évig kell rá várni. Vagyis meg kell hitelezni a termesztést, ami egyébként roppant hatékony és eredményes".