Az államfőválasztás legfőbb esélyese Andrés Manuel López Obrador, Mexikóváros egykori polgármestere, aki azt ígérte, ha győz, leszámol a latin-amerikai országot fojtogató korrupcióval - írta a portál.

Amennyiben a baloldali politikus valóban győz, akkor olyan pártokat szorít ki a hatalomból - az Intézményes Forradalmi Pártot (PRI) és a Nemzeti Akciópártot (PAN) - amelyek közel száz éve kormányozzák szünet nélkül az országot.

A hivatalos statisztikák szerint csak az idén már több mint 13 ezer ember vált gyilkosság áldozatává az országban. A 64 éves López Obrador a korrupció elleni harc mellett megígérte az életkörülmények javítását is: a bérek és a nyugdíjak emeléséről beszélt abban az országban, ahol a statisztikák szerint a lakosság több mint negyven százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

A Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságának számító Mexikóban annak ellenére súlyos a válság, hogy az ország jelentős olajexportőr, s a fekete arany ára az utóbbi időben emelkedésnek indult. A peso árfolyama jelentős romlott a dollárhoz képest, s részben e miatt beindult az infláció is.

Kép forrása: Shutterstock