Váltás lehet a fejlesztési bank és az adósságkezelő élén is, új posztot kaphat Varga Mihály. Az utolsó kormánytól eddig független intézményben, a jegybankban sokan arra számítanak, hogy az új elnök nemcsak a vezetőket cseréli le, hanem - bár ez kockázatos lépésnek ígérkezik - a szakmai stábban is nagy átalakítások lesznek, és hogy Matolcsy és Varga Mihály környezetében is készülnek már a listák: ki hová megy - írja az Index.hu

A 2012-es gazdasági recesszió után, a választások előtt bő egy évvel vezényelheti le Orbán Viktor 2010-es kétharmados választási győzelme óta legnagyobb gazdaságpolitikai átalakítását. A kormányfő ezt a szándékát egy múlt heti interjúban cáfolta ugyan, mégis több jel és sajtóinformáció is erre a szándékára utal.

A még mindig legvalószínűbb forgatókönyv szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kerül a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe, a helyét Varga Mihály tárca nélküli miniszter immár pénzügyminiszterként veheti át. Varga új feladatára, ugyan nem nevesítve, de a Miniszterelnökséget vezető Lázár János államtitkár is utalt már. (A kormányban egyébként más fejcserék is jöhetnek.)

Az Index úgy értesült: az MFB élén tényleg megtörténhet a személycsere, az új elnöke pedig valóban Töröcskei István lehet - aki ezért is kezdte eladni az érdekeltségeit, amik nyomán olyan pletykák indultak, hogy az MNB-be megy. Azonban Baranyay nem az MNB alelnöki székébe, hanem Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankba (EBRD) kerülhet.

A gazdaságirányítás kulcspontjain készülődő vezércserék (MNB, NGM, MFB, ÁKK) alaposan átszabhatják az elnökök keze alá dolgozó szakmai stábok összetételét is, ami sokak szerint akár fontosabb - és akár károsabb - hatásokkal is járhat, mint a kirakatba tett elnökök politikai szempontokat követő csereberéje.

A legfontosabb kérdés talán az, hogy az új vezetők milyen mélységig nyúlnak bele az adott intézmények szakmai irányításába, és hogy ez milyen változásokat okoz a szervezeti hierarchiában. Ez jó nagy bizonytalanságot okoz, érthető okokból elsősorban a jegybankban.

"El sem tudjuk képzelni, hogy mi jön márciustól" - fogalmazott az egyik névtelenséget kérő, nem vezető beosztású jegybanki alkalmazott. Háttérbeszélgetéseink alapján többeknek az egyik legnagyobb nehézséget most az okozza, hogy az országban nincs túl sok valódi szakmai előrelépést jelentő pozíció, nagyon kevés az olyan nívós műhely, ahová például az MNB-ben dolgozó közgazdász-elemzők szívesen átülnének. "Ha minden kötél szakad, külföldön nézek új lehetőségek után, de egyelőre még kivárok" - fogalmazott egyik forrásunk, aki nincs egyedül a véleményével. További részletek az Indexen.