Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A három épületből álló központban kapott helyet egy csomagolásvizsgáló laboratórium, egy belső égésű és elektromosmotor-vizsgáló, egy turbótesztpad és a menedzsment campus, ahol innovációs programokkal, tanácsadással és képességfejlesztéssel segítik a kis- és közepes vállalkozásokat - írta az MTI.

A kutatás-fejlesztésnek, az oktatásnak és az iparnak a FIEK által létrejött intézményes együttműködése jövőorientált fejlődési modell, a kutatási projekteket még hatékonyabban tudják végrehajtani - mondta Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke. A FIEK-ben már folynak olyan kutatások, amelyek az Audi Hungariával karöltve indultak el, ilyen egyebek mellett a súrlódástani és emissziós vizsgálatok, a virtuális valóság alapú megoldások kutatása az autóiparban és matematikai kutatások. A FIEK-kel még szorosabbá válik az együttműködés a vállalat és az egyetem között - mondta Heinfling. A felsőoktatási intézményben nyolc Audi-tanszék van.

A FIEK az egyetemen belül egyfajta kompetencia központ. Alapvető pillére annak az elvárásnak, hogy az egyetemek az oktatáson és a kutatáson túl legyenek nyitottak, az innovációban legyen társadalmi és gazdasági felelősségük - véli Földesi Péter, az egyetem rektora.

Szijjártó Péter szerint a kormány zászlóshajóként tekint a győri FIEK-re, amely mellett további hét ilyen intézményt hoznak létre az országban - tudósított az MTI. Míg 2010-ben az autóipar termelés éves értéke 4000 milliárd forint volt, 2018-ban 8500 milliárd forintot ért el, idén az első három hónapban pedig további 11 százalékkal nőtt. Ez azt jelzi, hogy közel az az időszak, amikor a magyar autóipar éves termelési értéke eléri a 10 ezer milliárd forintot - mondta a miniszter.

A hazai autóipar versenyképességét mutatja, hogy a termelési érték 91 százaléka exportra kerül. Míg lakosságszám alapján Magyarország a 92-ik helyen áll a világon, addig a világ 18-ik legnagyobb autóipari exportját állítja elő - mondta, majd hozzátette, hogy mára a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30,7 százalékát az autóipar adja, és 173 ezer ember dolgozik az ágazatban.

A gazdaság fejlődése alapvetően az oktatáson múlik, ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyekkel fenn lehet tartani a magyar gazdaság európai uniós átlagon felüli növekedését - véli Szijjártó. A győri egyetemet az ország egyik meghatározó felsőoktatási központjának nevezte, a FIEK-ben pedig szavai szerint az autóipar valós igényein alapuló fejlesztéseket végeznek.