Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden kiderült, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, populista, orosz- és Putyinbarát politikus menedék státuszát elismerte Magyarországon. A férfi a múlt héten került Magyarországra miután hazájában jogerősen elítélték egy korrupciós ügye miatt, valamint több másikban is eljárás zajlik ellene, útlevelét pedig bevonták.

A magyar külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján próbált meg válaszolni az üggyel kapcsolatos néhány kérdésre. Itt beszélt arról, hogy Gruevszki minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok.

Szijjártó Péter - az MTI szerint - visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle "csempészetben vagy menekítésben". Korábban erről több hír is megjelent, sőt a montenegrói rendőrség is ezt állította a fuvarozásról a Deutsche Wellének. Az Index cikke szerint Szijjártó viszont a sajtótájékoztatón azt elismerte, hogy magyar diplomaták kísérték át a Balkánon a politikust.

A miniszter most azt mondta, hogy először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről. Közölte, nem tud háttéralkuról az ügyben, és szerinte az nehezen elképzelhető.

Az ügyben folyamatos a párbeszéd Macedóniával - tette hozzá Szijjártó Péter, aki kapcsolatban áll macedón partnerével, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter is. A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Megjegyezte, hogy az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet.

Szijjártó közölte, máskor is volt már, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai. Azt is mondta, szerinte tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

A miniszter közölte, Orbán Viktor miniszterelnök december elején Horvátországban részt vesz a Közép-európai Kezdeményezés tanácskozásán, és a tervek szerint kétoldalú megbeszélést folytat horvát kollégájával.

Macedónia Gruevszki menekülése után az előző, jobboldali kormány több tagját őrizetbe vette, hogy a további szökéseket megelőzze.