A külgazdasági és külügyminiszter egy azzal kapcsolatos újságírói felvetésre válaszolt, amely szerint polgári kezdeményezésre az unió biztosi kollégiuma kilátásba helyezte a hetedik cikkely alkalmazását Magyarországgal szemben.

Az Eurologus brüsszeli hírportál pénteken írt arról, hogy információik szerint politikai döntés született az Európai Bizottság biztosi kollégiumában arról a polgári kezdeményezésről, amely ha sikerrel záródna, arra kérné a bizottságot, hogy indítsa el a "hetes cikk szerinti eljárást", és vigye "a magyar ügyet" a döntéshozó Miniszterek Tanácsa elé.

Szijjártó azt mondta: ha valóban született vagy születik ilyen döntés a biztosi kollégium részéről, az csak szabályszegő módon történhet, mert ilyen döntés meghozatalához az Európai Bizottságnak nem lenne joga. Tehát ha születik ilyen döntés, az sehogy másként nem érthető, mint a bevándorláspárti Brüsszel, a bevándorláspárti európai uniós intézmények bosszúja Magyarországgal szemben - fogalmazott. Ugyanis éppen Magyarország példája bizonyítja azt, hogy sikeresen meg lehet állítani a bevándorlási hullámot és éppen Magyarország sikere bizonyítja azt is, hogy az európai bevándorlási politika megbukott, a magyar politika pedig sikeres - tette hozzá. "Vagyis ha születne ilyen döntés, azt csak Brüsszel buszújaként tudnám értelmezni" - mondta Szijjártó.

Mi ez az egész?

Az "Ébredj, Európa" (Wake up Europe) brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit, ezért adtak be úgynevezett polgári kezdeményezést az Európai Bizottsághoz. Bárki kérheti az Európai Bizottságot, hogy vegyen a napirendjére égető európai ügyeket. Hét különböző tagállamból kell összeállnia hét embernek, hogy beadhassanak egy javaslatot. Ha az EB úgy látja, hogy a kérdéses ügy a saját hatáskörébe tartozik, akkor foglalkoznia kell vele. A polgári kezdeményezés azonban jogalkotásra nem kötelezheti az uniós intézményeket. Ha a javaslat átmegy az első rostán, indulhat az aláírásgyűjtés - itt tart most a kezdeményezés.

A petíció jogalapját illetően vita van, ugyanis korábban nem indítottak még polgári kezdeményezést a hetes cikk életbe léptetéséről, ezért nincs precedens sem.

Pierre-Arnaud Perrouty, az Európai Humanista Föderáció ügyvezető igazgatója az Eurologusnak azt mondta, azért indítják az akciót, mert "tartanak tőle, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől." A lengyelországi választás eredménye szerinte máris ebbe a sorba illeszkedik.

A bizottság cáfolta a döntést

Az Eurologus kérdésére a bizottság elnöki kabinetjének szóvivője, Natasha Bertaud cáfolta, hogy a keddi tanácskozáson döntés született volna az "Ébredj Európa" polgári kezdeményezésről. Más forrásból viszont úgy értesült a brüsszeli szakblog, hogy a biztosok ilyen esetben csak politikai hozzájárulást adnak, és a formális döntést a testület akár pár nappal későbbre is időzítheti.