Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azért van globális, történelmi jelentősége a nukleáris megállapodásnak, mert ez volt az elmúlt évtizedekben a legfontosabb olyan megállapodás, amelyet úgy kötött meg a nemzetközi közösség, hogy a tárgyalásokon az asztal azonos oldalán ült az Egyesült Államok és Oroszország. Ez mindig biztosította a reményt, hogy a nagy globális kérdésekben lehet megoldást találni - vélekedett Szijjártó.

A külügyminiszter szerint európai szempontból olyan nemzetközi politikai kérdésről van szó, ahol az EU valóban fontos szerepet tudott játszani, ezért jogos Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő határozott kiállása az ügyben. Közölte: remélhetőleg a megállapodás az Egyesült Államok visszalépése ellenére is továbbmegy valamilyen formában, hiszen a többi szereplő marad.

Irán stabilitása, bevonása a nemzetközi politikai életbe fontos biztonsági tényező is Európa szempontjából, mert alapvetően határozza meg a Közel-Kelet stabilitásának kérdését - magyarázta. Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország egyetért az EU álláspontjával és a közös megnyilatkozásokkal, és bízik benne, hogy nem áll vissza a megállapodás megkötése előtti helyzet. Magyarország a megállapodás továbbélésben érdekelt, sajnálja az amerikai döntést, de reméli, hogy nem rúgják fel teljesen a megállapodást - mondta a külügyminiszter.