Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pest Megyei Kormányhivatal 2018-ban 41 ezer tonna szennyvíziszap behozatalára adott ki engedélyt Zágrábból, idén pedig 48 ezer tonnára emelték a keretet. A 24.hu most megtudta, nem csak horvát szennyvíziszap érkezik hozzánk, hanem Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiség is, két magyar feldolgozótelepre.

A szlovén környezetvédelmi és területrendezési felügyeletre (IRSOP) hivatkozva a portál azt írja, hogy 2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre. Pápa-Tapolcafőre 2015-ben kezdték meg a szállítást, Székesfehérvárra pedig 2018-ban.

Szennyvíziszap minden lakott helyen keletkezik, nem igényel különleges kezelést - ezt mondta a magyar zöldhatóság a zágrábi iszapról -, a mezőgazdasági, rekultivációs hasznosítás helyben is megoldható. Elvileg tehát semmi sem indokolja, hogy Zágráb és Székesfehérvár között 300 kilométert, Ljubljana és Pápa között 350 kilométert, Ljubljana és Székesfehérvár között 400 kilométert utazzon a szennyvíziszap. (Az iszap nem káros, csak rendkívül büdös, egy-két év alatt talajhelyettesítő lehet belőle.) Az ügyről további részletek a 24.hu cikkében olvashatók.

A csütörtöki kormányinfón kiderült, a magyar kormány tájékozódott az ügyben, és úgy tűnik, döntött is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni szennyvíziszap-importot, felülvizsgálják a meglévő engedélyeket. A kormány a környezetvédelem oldalán áll és "más szennyeséből" sem kér, a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a magyar termőföldnek, ezért nincs szükség külföldről szennyvíziszap behozatalára - közölte a miniszter.