Februárban változtak meg az erőviszonyok az eddig kormánypárti többségű szombathelyi közgyűlésben, amikor is Molnár Miklós a helyi, addig a Fidesszel szövetséges Pro Savaria szervezet által delegált alpolgármester átállt az ellenzéki képviselők oldalára, így az év elején a közgyűlésben megszavazták - a Fidesz-KDNP-s tagok távollétében -, hogy az önkormányzathoz tartozó gazdasági szervezetekben nem alkalmazzák többet a rabszolgatörvényt.

Ekkor a régen baloldali fellegvárnak számító Szombathelyen újra az ellenzék került pozícióba, és bár a polgármestert nem hívták vissza, lényegében a város irányítását átvették. A botrány miatt ezért a Fidesz lecserélte addigi vezetőjét, Puskás Tivadar polgármestert, a helyére Balázsy Péter jegyző került.

Az ellenzék viszont egy emberként beállt Nemény András, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje mögé, a taktika pedig bejött, legalábbis ez látszik majdnem teljes feldolgozottság mellett: a szavazatok 49,09 százalékával ő lett az új polgármester, míg Balázsy csak 47,46 százalékot ért el. A két jelölt között alig 500 szavazat a különbség.

A vasi megyeszékhelyen szerteágazó lett a kampány, de a parkolóhelyek létesítésétől kezdve a Haladás stadionjának fenntartásáig több témát is érintettek. A politikusok közötti legnagyobb konfliktus viszont abból fakadt, hogy Balázsy jegyzőként nem mondott le a kampány alatt, így ebben a minőségében folytatott politikai tevékenységet. Utóbbi pedig arra hegyezte ki kampányát, hogy csak az ő győzelme esetén biztos, hogy támogatásokat kap a megyeszékhely.

A városban a közgyűlésben az ellenzéknek lesz többsége.

A további választási eredményeket ezen a linken érheti el.