Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A védőoltások népszerűsítésével, a várandósgondozás és a szűrőprogramok támogatásával idén is foglalkozni a fog a kormány, hogy javítson az egészségügy helyzetén - derült ki az MTI beszámolója alapján Horváth hétfői sajtótájékoztatóján.

A várandósgondozás minden elemének támogatását ígérte a politikus, aki külön kiemelte a dohányzásról való leszoktatást.

A védőoltásokat említve kitért arra, hogy az életkorhoz kötött kötelező védőoltások terén Magyarország az élmezőnybe tartozik, a költségvetésben az idén erre több mint 10 milliárd forint áll rendelkezésre. Kitért arra, hogy - bár nem kötelező - még mindig érdemes kérni a szezonális influenza elleni oltást.

Az az állam által támogatott szűrőprogramokról szólva azt mondta, hogy hangsúlyos szerep jut a 45-65 éves nők emlő- és méhnyakszűrésére, illetve az 50-70 év közöttiek vastagbélszűrésére. Utóbbi kapcsán elmondta, a legfrissebb adatok szerint 528 725 ezer ember kapott meghívót a vizsgálatra, közülük 187 436-an vették át a mintavételi csomagot és 164 405-en vissza is küldték a mintát. Ezek közül 133 361 minta lett negatív, kolonoszkópiás vizsgálatot 7270 esetben végeztek eddig; polipot 4167 esetben, rosszindulatú elváltozást eddig 506 esetben találtak. A program tavaly többszöri halasztás után indult el, pedig a pilot munkára már korábban is rendelkezésre álltak a források.

Az államtitkár megjegyezte, 1113 ember úgy mondott nemet a további kolonoszkópiás vizsgálatra, hogy korábban a beküldött minta valamilyen elváltozást mutatott. Mint mondta, dolgoznak azon, hogy mind a szűrő-, mind az esetleges további vizsgálatokon minél többen vegyenek részt.

Horváth Ildikó beszámolt arról is, hogy már 114 járásban működnek egészségfejlesztési irodák, amelyek szintén több milliárd forintos támogatást kapnak.

A gazdaság miatt is fontos az egészséges nép

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az idén is "aktív" lesz, hiszen mind egyéni szinten, mind a gazdasági versenyképesség szintjén fontos a lakosság jó egészségi állapota. Azt is elmondta, hogy a bárányhimlő elleni vakcina kötelező oltási rendbe emelésével tizenkettőre emelkedett az életkorhoz köthető védőoltások száma, ami világszerte kiemelkedő.

A népegészségügyi szűrések kapcsán kiemelte, tíz szűrőbusz járja az ország azon településeit, ahonnan nehézkesebb az egyes vizsgálatokra eljutni, és ez évtől kilenc mammográfiás szűrőbuszt is indítanak.

Jelezte, a cél az, hogy a szűrővizsgálatokat minél inkább "közelebb vigyék" a lakossághoz. Mint mondta, ennek része az a módszertani fejlesztés, amelynek révén az egészségfejlesztési irodákat segítik abban, hogy azok minél inkább a helyi lakosok igényeinek megfelelő programot állítsák össze.