"Gratulálok!" - ezt mondta Orbán Viktor az atv.hu-nak, amikor portál munkatársa a parlamenti folyosón feltette neki a villámkérdést, mit szól ahhoz, hogy Tállai András elintézte, hogy a választókörzetében olcsóbb legyen a benzin. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy "akkor mindenki intézze el".

Tállai András korábban arról számolt be Facebook-oldalán, hogy állampolgári megkeresést kapott: Mezőkövesden és térségében a Mol borsos áron adja az üzemanyagot.

Az államtitkár egyeztetéseket folytatott a Mol illetékes képviselőivel, amelynek eredménye, hogy az október 31-ei állapothoz képest Mezőkövesden a benzin ára 11 forinttal, míg a gázolajé 5 forinttal csökkent.

Az ügy átütötte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét, a Bloomberg arról írt, hogy egyfajta bizonyítékot lát ebben arra, miért gyengébb Magyarország versenyképessége Malawiénál vagy Ugandáénál.

A magyar gazdaság kézi vezérlésének bizonyítéka, hogy az adóhatóság elnöke azt mondja: megállapodott az ország legnagyobb, tőzsdén is jelen lévő olajvállalatával, hogy csökkentse az üzemanyagok árát az ország egyik településén - írta a lap.

Tállai András az ügyet azzal magyarázta az RTL Híradójának, hogy szerinte az üzemanyag-kereskedőknek csökkenteniük kellene az árakat ott, ahol szegényebb emberek élnek. Ugyanakkor véleménye szerint Magyarországon nem drága az üzemanyag, és a jövedéki adóját sem kell csökkenteni. (Ezt nem is nagyon lehet, ugyanis van uniós minimum - szerk.)