Az EU 2007 óta ad lehetőséget az ún. tamponadó, azaz bizonyos női egészségügyi termékek áfájának csökkentésére. A tagállamok fele élt is ezzel a lehetőséggel. A törvénymódosítás ezt a gyakorlatot kívánja bevezetni Magyarországon is, hiszen nemcsak az EU-államok között, hanem az egész világon Magyarországon a legmagasabb az alapvető női higiéniai termékek áfája. A törvényjavaslat ezért az egészségügyi betéteket és tamponokat a kedvezményes 5 százalékos áfa kulcs alá sorolja - írja általános indoklásában az LMP parlamenti frakciója, amely a javaslatot jegyzi.

A tervezet - melyet kedden terjesztettek az Országgyűlés elé - szerint a textil és nem ebből az anyagból készült betétekre és tamponokra, csecsemőpelenkákra és pelenkabetétekre, valamint a hasonló termékekre vonatkozna az általánosnál 22 százalékkal alacsonyabb kulcs.

Az EU egyébként lehetővé teszi, hogy a tagállamok az ilyen termékek esetében szelektív áfa-mértéket használjanak.

Július elején az Abcúg foglalkozott hosszabban a kérdéssel. Cikkükben azt írták, Magyarországon a nők harminc százalékát érintheti a menstruációs szegénység, és egyáltalán nem csak szegény falvakban fordul elő. Vannak, akik vattát használnak, mások zoknit vagy zsepigombocót, de ezzel fokozott fertőzésveszélynek teszik ki magukat, a szövődmény pedig akár meddőség is lehet.

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon több százezer ember él a létminimum alatt.