Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés sem, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak, ha nem teljesítik az előírt feltételeket, például a diploma megszerzése nélkül félbehagyják a tanulmányaikat - jelentette a Magyar Nemzet.

A napilap az Emberi Erőforrások Minisztériumától megtudta, hogy az állami ösztöndíjas konstrukció 2012-es bevezetése óta összesen 333 ezer hallgató részesült ilyen ösztöndíjban. Közülük 12 213 fő esetében állapított meg az Oktatási Hivatal utólagos tandíjfizetési kötelezettséget, miután nem teljesítették valamelyik kötelezettségüket. Az érintettek egy részét kérelemre mentesítették a fizetés alól vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést.

A szabályok szerint a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, ameddig az adófizetők pénzén tanult az illető. Aki túllépi az oklevélszerzési határidőt, annak a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritériumot véti el, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie.

Mivel az utóbbi, azaz a munkavállalási kötelezettség teljesítésére húsz év áll rendelkezésre, ezt a feltételt leghamarabb 2033 után lehet számon kérni a 2012-től egyetemre vagy főiskolára járt diákokon.