Egymondatos választ adott a Honvédelmi Minisztérium a lap kérdésére, melyben az ellentételezésről érdeklődtek: "A szerződés jelen állása szerint nincs napirenden az ön által említett felvetés".

Az igen jelentős hadászati beszerzés értelmében, melyről Benkő Tibor honvédelmi miniszter állapodott meg decemberben, Magyarország 44 új és 12 használt Leopard 2A7-es tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget vásárol. A korábbi hasonló volumenű beszerzések esetében rendre abban is megállapodtak a felek, hogy a gyártó cég (vagy annak anyanemzete) munkahelyeket is teremt Magyarországon, de arra is volt példa, hogy hazai cégek exportnövelő megrendeléseket kaptak az üzletért cserébe. Ez esetben azonban nincs ilyenről szó.

A tankok vételára szakmai becslések szerint meghaladja a százmilliárd forintot, pontos összeget azonban a tárca nem árult el.  A darabár mellett hasonló nagyságrendű tétel lehet a tankokat kiszolgáló logisztikai és szervizháttér, amelyek - ha azokat is a német gyártó biztosíthatja - akkor további jelentős bevételt jelentenek a cég számára. Arról sincs információ, hogy milyen állapotban lévő tankokhoz jut a magyar haderő: megrendelésből visszamaradt, raktári készletből vesz járműveket a honvédség, vagy a szerelőszalagról frissen legördülő gépekkel erősít. Utóbbi eseten ugyanis a német fegyvergyártó előnyös tárgyalási helyzetben lehetett, mert az uniós piacon nincs igazi konkurenciája.