Ahogy az várható volt, szerda délelőtt Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be újraindulási szándékát. A döntését az is indokolta az Index szerint, hogy nem akar úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval, hogy befejezetlenül marad, emellett a kormánnyal való együttműködés feltételei is kedvezően alakultak.

Az újraindulását különböző programhoz kötötte, ragaszkodik ahhoz, hogy a 3-as metró felújítását is befejezzék, a közszolgáltató cégek a fővárosnál marad, nem változtatnak a közvetlen főpolgármester-rendszerén és megalakul a Közmunkák Tanácsa mintájára létrehozandó Budapesti Fejlesztési Tanács is. De viccelődve azt is hozzátette, hogy "ha Soros György nemzetközi terveket dédelgethet 88 évesen", akkor ő is elindulhat 70 évesen.

"A kormány nem vak, tudja, hogy vannak nagyobb városok a világon, mint Budapest, de fontosabb nincs, Budapest a nemzet fővárosa" - kezdte Orbán Viktor a bejelentését, hozzátéve, hogy több fontos fejlesztési programot indítottak az elmúlt években. Ezek zökkenőmentes befejezéséhez fontos, hogy Tarlós maradjon a jelölt.

Így legalább már a kormánypártok jelöltje ismert a jövő évi polgármester-választáson, mert sem a baloldali pártok, sem az LMP, sem a Jobbik nem hozott még döntést az ügyben. A főpolgármester már korábban bejelentette, hogy újraindul, de a Fideszből sokáig nem jelezték, hogy támogatnák. Hétfőn viszont a kormányközeli Nézőpont Intézet közölt egy kutatást, mely szerint Tarlós a fővárosban még a Fidesznél is népszerűbb.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd