Május óta először fordult elő, hogy globálisan emelkedett volna a tejtermékek ára. A legutolsó aukción összesen 1,7 százalékos volt az áremelkedés a GDT árindexén, elérve ezzel a tonnánkénti 2844 dolláros átlagárat. A vaj világpiaci átlagára közel 5 százalékkal emelkedett, ami már 3928 dolláros tonnánkénti kurzust jelent, míg a vízmentes tejzsír 4 százalékot drágulva 4936 dolláron áll - derül ki a GDT legfrissebb jelentéséből.

Az áremelkedés előtt november végéig - ahogy az az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) elemzésében is szerepel - a nyerstej termelői ára az USA-ban 4 százalékkal, az EU-ban 6 százalékkal, Új-Zélandon pedig 16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2018. 21-49. hét között 34 százalékkal, a cheddar sajté ugyanekkor 23 százalékkal, a teljes tejporé a 33-49. hét között 15 százalékkal, a sovány tejporé a 23-49. hét között 9 százalékkal csökkent.

A mostani emelkedés ezek fényében meglepő volt, de a háttérben két fontos tényező lehet: az egyik, hogy Kína tejtermelése visszaesett, ami importkényszert szült a távol-keleti országban. Az Európai Bizottság adatai szerint Kína kazeinimportja 85 százalékkal, a vaj és vajolajé 30 százalékkal, a laktózé 13 százalékkal, a tejsavóporé 12 százalékkal, a sovány tejporé 11 százalékkal, a teljes tejporé 10 százalékkal nőtt 2018 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termelés növekedése valószínűtlen, ezért még erősebb import várható Kína részéről.

A másik magyarázat pedig az lehet, hogy a világon a marhaállomány alig növekedik, sőt Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Európában enyhe visszaesés is tapasztalható.

Magyarországon már nőtt az ár

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 97,61 forint/kilogramm volt 2018 novemberében. A fehérje-, illetve a zsírtartalom egyaránt 0,01 százalékpontos javulása és az alapár 2 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal emelkedett 2018 novemberében a 2018. októberihez képest, ugyanakkor 3 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. Viszont az előző hónaphoz képest 4, a 2017-es azonos időszakhoz képest 3 százalékos volt a csökkenés. A nyerstej kiviteli ára 112,82 forint/kilogramm volt 2018 novemberében, az előző havihoz képest 2 százalékkal csökkent, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7 százalékkal emelkedett - derül ki az AKI jelentéséből.

De drágult a hazai előállítású vajkrém feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal, az adagolt vajé és a tejfölé egyaránt 3 százalékkal, míg a gyümölcsös joghurté, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós és friss tejé, valamint a zacskós friss tejé és a trappista sajté egyaránt 1 százalékkal, a natúr joghurté 2 százalékkal, a tehéntúróé 5 százalékkal, az ömlesztett sajté 6 százalékkal, a kefiré 7 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 8 százalékkal csökkent 2018 novemberében az előző év azonos hónapjához képest.

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek összes értékesítésének nettó árbevétele 269 milliárd forint volt 2017-ben, 20 százalékkal nőtt egy év alatt, és az élelmiszeripari termékek értékének 10 százalékát tette ki. A tejtermékek nettó értékesítési árbevételének 77 százalékát a belpiaci, 23 százalékát a külpiaci forgalom adta.

A kilátások alapján - a már ismertetett kínai importigény bővülés, valamint a csökkenő növekedés - alapján itthon is, ahogy Európában az első féléves határidős szerződéseknél egy áremelkedés várható. Vélhetően megmarad az elmúlt két aukción tapasztalt 1,7-5 százalék közötti emelkedés - ahogy az a Feednavigator előrejelzéséből kiolvasható.

Korábban Mélykúti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke elmondta, a magyar tejtermelés csak akkor menthető meg a visszaeséstől, ha a nyerstej árát megemelik. Ehhez az átadói árak emelése, valamint az szükséges, hogy a kiskereskedelmi láncok is növeljék a termékárakat. Októberi Inforádiónak adott interjújában azt mondta, zsíros termékek vonatkozásában a feldolgozóipar 10-12 százalékos emelést szeretne, a többi termék esetében pedig 5-7 százalékot.

A vásárlóknak jó hír, hogy szelektív áfacsökkentés vonatkozik majd a tejre 2019-ben. Az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik. A kereskedők jelzései szerint az adócsökkentés várhatóan teljes egészében megjelenik a bolti árakban is. Igaz, a többi tejtermék - tejfel, vaj, sajt, joghurt - árát ez nem befolyásolja, ott a termelők kiadásnövekedése (például a béremelések, felvásárlói árak változása) jelentkezhet a fogyasztói árakban is.