Egyelőre teljes a káosz Magyarország romániai gázbeszerzései kapcsán. Az a kormányfői közlés, miszerint egy (vagy három) magyar cég vásárolná meg a román fekete-tengeri gázt, szinte biztos valótlan - írja a Népszava.

A lap által megkérdezett szakértők nem tudnak arról, hogy az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV akár csak meg is pályáztatta volna Fekete-tengeri lelőhelyeinek gázát, nem hogy győztest hirdettek volna. Ugyanezt támasztják alá a heves román cáfolatok is.

  • Január 26-án Orbán Viktor a V4-ek kerekasztalbeszélgetésén kijelentette, hogy "egy magyar állami cég megnyerte a románok által kiírt gáztendert", aminek nyomán "évi 4 milliárd köbméter 30 éven keresztül" érkezik majd hozzánk.
  • Február 5-én az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Teodor Melescanu román külügyminiszter abban állapodott volna meg, hogy "a román fél 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására azáltal, hogy magyar vállalatok kötötték le a majdani román-magyar gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását".

Szijjártó szavait a román külügyi tárca közleménye cáfolta és egyben rögzítette is, hogy nem kötheti le egy ország a fekete-tengeri gázmennyiséget. Erre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnal küldte is a reakcióját, miszerint: "a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen".

Erre másnap Orbán Viktor még rátett egy lapáttal azzal a nyilatkozatával, hogy "Románia a következő években mintegy évente 4 milliárd köbméter mennyiségű gázt termel majd ki, és kíván kijuttatni Romániából, egy amerikai cég fogja ezt a munkát elvégezni, a meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három száz százalékban magyar tulajdonban lévő cég végzett, ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre több mint 4 milliárd köbméternyi gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára".

A Népszava szerint az állami cég szinte bizonyosan az MVM, ahonnan megkeresésükre még nem kaptak választ, de megkeresték a MET-et is, de ez a cég sem kívánt nyilatkozni.

A lap által megkérdezett szakemberek a félreérthető nyilatkozatokból azt hámozzák ki, hogy azok arra utalhatnak, hogy magyar cégek 2022-től 15 évre lefoglalták a magyar-román gázvezeték hazai irányát. Abban, hogy a fekete-tengeri telepek alkalmasak lesznek-e egyáltalán évi akár 4 milliárd köbméter kibocsátására, az értékelések eltérnek. Egy szakértő viszont alapjaiban tartja tévesnek az ügylet tálalását.

Orbán és Szijjártó ugyanis azt hangsúlyozta, hogy a román beszállításokkal végre nem csak az útvonalakban, hanem a konkrét forrás tekintetében is megszűnik hazánk orosz ellátásának kizárólagossága, ami viszont nem igaz. Magyarországra Ausztria felől már 1996 óta érkezhet más eredetű gáz. Ráadásul a gáz fizikai eredete teljesen lényegtelen: annak csak az eladója számít, ami ma már messze nem csak az orosz állami Gazprom. Nem államok, hanem kereskedők közötti szerződésekre lenne szükség, ilyenről azonban nem hallani. A szakértő szerint ugyanakkor minél több a gázvezeték, annál több beszállítói szerződés köthető, amivel elérhetőbb az alacsonyabb ár.