Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljes készültségbe helyezték pénteken a dél-koreai főváros rendőrségét rögtön azután, hogy a dél-koreai alkotmánybíróság egyhangúlag jóváhagyását adta a korrupciós botrányba keveredett, a parlament által korábban államfői tisztségéből felfüggesztett Pak Gun Hje végleges lemondatására.A szöuli média jelentései szerint mintegy húszezer rendőrt mozgósítottak az alkotmánybíróság épülete és a közintézmények védelmére - írja az Inforadio.hu.

A legmagasabb készültségi fokozatot várhatóan szombat este oldják fel. Az utóbbi napokban ugyanis az elnök ügye alaposan megosztotta a lakosságot, tüntetők ezrei özönlötték el a dél-koreai fővárost, egyik részük azt követelte, hogy a korrupciós botrány miatt államfői tisztségéből felfüggesztett Pak Gun Hje mondjon le, másik részük viszont visszahelyezése mellett foglalt állást. Az alkotmánybírósági döntés azonban utólag jóváhagyta az elnök eltávolításának a parlament által december 9-én elkezdett intézményes folyamatát, így Pak Gun Hje kénytelen végleg lemondani tisztségéből.

A törvények értelmében hatvan napon belül új államfőt kell választani az ország élére. Pénteken már megszülettek az első külföldi reagálások. Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének szóvivője nyilatkozatában leszögezte: Washington továbbra is "rendületlen szövetségese, barátja és partnere" Dél-Koreának. "Végtére is a (dél-)koreai nép belügye, hogy demokratikus úton döntsön, és mi ezt tiszteletben tartjuk" - mondta a szóvivő.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy az országban 28 500 amerikai katonai állomásozik. Kisida Fumio japán külügyminiszter tokiói nyilatkozatában hangsúlyozta: országa a jövendő új dél-koreai elnökkel is szoros kapcsolatokat kíván kiépíteni, hiszen Tokió számára rendkívül fontos az együttműködés Szöullal az Észak-Koreával kapcsolatos problémák kezelésében.