A tárca szerint szülőtartás célja a rászoruló idősek védelme; az idős vagy rászoruló családtagokról gondoskodás pedig "erkölcsi és alkotmányos alapelv".

A törvénymódosítás a magyar jogrendben meglévő intézmény továbbvitele és kiterjesztése. A rászoruló szülőknek eddig is jogukban volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül a tartási követelésért. A változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről.

A magyar állam "biztonságot nyújt idős vagy rászoruló állampolgárainak". Ahogy azonban a gyermeknevelés felelősségét, az idős szülőről gondoskodást sem vállalhatja át teljes egészében az állam, mert annak első számú felelőse a család - írta a minisztérium.

Az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban jogi normák szabályozzák a gyermekek tartási kötelezettségét szüleik iránt.

A szülőtartás mint méltányos jogintézmény azonban nem veszélyeztetheti a nagykorú gyermek vagy családja megélhetését. Az ellátás költségeit csak attól lehet kérni, aki az anyagi helyzete alapján képes megsegíteni szülőjét. Nem köteles a szülőjét eltartani az, aki ezzel saját vagy gyermekei tartását veszélyeztetné - írta a tárca.