Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A minisztérium közleményében hangsúlyozta: hulladék égetése szigorúan tilos. A szaktárca emlékeztet arra, hogy a hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti légszennyezettséget mért.

Európa-szerte és az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegőben a kisméretű szálló por (PM10 részecske) értéke, mindez pedig a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra a tárca azt javasolja, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szabadban végzett aktív testmozgást. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak a folyadékbevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával - tették hozzá.

A közlemény ismerteti: az ország középső részében az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek lehetnek, és a levegő PM10 szennyezettségi értéke is a riasztási határérték körül marad, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

A nyugati megyékben és az ország északkeleti részén egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, így ezeken a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. Péntektől viszont várhatóan ismét gyengül a légmozgás, ezáltal jelentősen növekedhet a levegőben a kisméretű szálló por mennyisége - jelezte közleményében a minisztérium.

Szegeden magasabb riasztási fokozat lépett érvénybe

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Botka László (MSZP) polgármester hétfő délután Szegeden, így keddtől péntekig ingyenes a helyi közösségi közlekedés a Tisza-parti városban - tájékoztatta az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t. Vécsey Ágnes közölte, a szmogriadó elrendelésére a levegő magas szállóportartalma miatt volt szükség. Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható javulás, felkérték az ipari fogyasztókat, hogy felével mérsékeljék a füstgáz- és kén-dioxid-kibocsátást.
A város belterületén megtiltották az öt tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek, járműszerelvények és lassú járművek átmenő forgalmát.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a személygépjárművek használatát, keddtől péntekig a városban ingyenesen használható a helyi közösségi közlekedés - tudatta a sajtófőnök.

A magas szállópor-koncentráció miatt a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban is.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei szerint hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet, az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél.