Átfogó statisztikai kiadványt jelentetett meg a KSH a népszámlálási adatok alapján a Balaton környéki településekről - ebből a dokumentumból szemezgettünk.

  • Siófok csak 1968-ban lett város, Balatonfüred 1971-ben, míg a legkorábban Keszthely emelkedett városi rangra, 1954-ben.
  • A 18 városból 10 népessége nem éri el az ötezer főt sem, közülük a legkisebb Zalakaros (1849 fő), miközben a községnek számító Gyenesdiáson kétszer ennyien élnek.

 

Forrás: KSH
  • Nyolc településen 100-nál is kevesebben éltek 2012 végén, a térség legkisebb települése az 53 fős Óbudavár.
  • Óbudavár a lakásállomány szempontjából a legkisebb település az üdülőkörzetben, mindössze 30 lakóingatlan volt a népszámlálás időpontjában.
  • Az üdülőkörzet egy négyzetkilométerén 67 fő élt, ami 40 fővel alacsonyabb az országos átlagnál.
  • A legsűrűbben lakott település Hévíz, amelynek egy négyzetkilométerén 2013 elején 561 fő élt, míg a legritkábban lakott a szintén Zala megyei Vállus, ahol mindössze hat fő jutott egy négyzetkilométerre.

 

Forrás: KSH
  • A születések számát meghaladó halálozás mellett a kivándorlás is csökkentette a térség lakosságszámát, amit a bel- és külföldről odatelepülők sem tudtak ellensúlyozni. Tíz év átlagában a nemzetközi vándorlás egyenlege -2,1 fő/1000 fő.

 

Forrás: KSH
  • Rendkívül elöregedett a partközeli települések népessége, ahol száz gyermekkorúra 175 idős jutott, míg a távolabbi településeken 129. Négy községben (Ábrahámhegy, Lulla, Vindornyafok, Zalaújlak) az idősek száma több mint négyszerese a gyermekekének, Salföldön pedig a hétszerese.
  • Fiatalnak mondaható 28 település népessége, mivel több gyermek él, mint amennyi 65 éves vagy idősebb. Ezek közül mindössze egy partközeli település (Felsőörs), míg a többi a háttértelepülések közé tartozik. Közülük kiemelkedik Szentantalfa és Óbudavár. Előbbi településen a népesség hetede aktív korú, és csak minden tizedik személy időskorú, míg az 53 fős Óbudaváron a gyermekek aránya a 32 százalékot is meghaladta, az időseké viszont nem érte el a 15 százalékot.
  • A közvetlen Balaton-parti településeknek, valamit a gyógyvizű fürdőkkel rendelkező településeknek egy átlagos júliusi napon jelentősen megnő a jelenlévő népessége. Öt településen (Alsóörs, Balatonszemes, Balatonakali, Révfülöp és Zalakaros) megduplázódik a januári lakónépesség, Zánka népessége 2,8-szeresére, Zamárdié pedig 3,5-szeresére nő. A parttól távolabbi településeken lényegesen nem változik a népesség a januárihoz képest.
Forrás: KSH