Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány döntött a földhivatali nyilvántartások megtisztításról - jelentett be Lázár János kancelláriaminiszter.

A földhivatalokban a magánszemélyekre vonatkozó mintegy 19 millió bejezésből 1,8 millió hibás, adathiányos. A kormány egy olyan törvényjavaslatot terjeszt hamarosan a parlament elé, hogy azon bejegyzéseknél, ahol a tulajdonosok 115 évvel korábban (1900 előtt) születtek, a bejegyzéseket felülvizsgálják. A földhivataloknak hirdetményeket kell közzétennie, ha nem rendelkeznek a tulajdonosok vagy az örökösök, akkor a magyar állam nevére kerül az ingatlan - ezt mondaná ki a törvényjavaslat.  A nyilvántartások szerint nyolcezer olyan ingatlan van, amelynek mai tulajdonosa 1896 előtt született, így az államosítás több ezer ingatlant - jellemzően termőföldet - érinthet..

A kormány eheti ülésén úgy döntött hogy meghosszabbítja 2017 szeptemberéig az egész ország területén "migrációs válsághelyzetet". Ez egy jogi kategória ami szükséges az idegenrendészeti őrizet visszaállításra.

A kabinet a múlt héten már adott 38 milliárdot egy második "okos" kerítés építésre 150 kilométer hosszan - erre 28,4 milliárdot költenek, a fennmaradó 9,4 milliárdból két új befogadó tábort építenek. A Honvédelmi Minisztérium további tízmilliárdos forrásigénnyel állt elő - mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón. A teljes déli határkerítésre Lázár elmondása szerint már 284 milliárdot költöttek.

Szigorodik a határellenőrzés

A miniszter beszélt arról is, hogy a schengeni külső határokon - Brüsszel döntése nyomán - kötelező lesz minden utazó egyedi azonosítása, ez pedig jelentősen lassíthatja a legális határátlépést.

Az egyedi határellenőrzést a magyar kormány nem támogatja teljes mellszélességgel, attól tart, hogy ez nehezíti az uniós polgárok utazásait is. Emiatt e szabályokat addig tartják be, amíg az nem jár aránytalan késedelmekkel, vagyis több órás várakozási alakul ki a schengeni határokon - jelezte Lázár János.

Hosszabb életet szeretne a kormány

A kabinet 2060-ig tartó demográfia programot készül elfogadni, amely érinti az oktatást és az egészségügyet is. A cél a halálozások csökkentése a kivándorlás csökkentése. A program kidolgozása majd csak ezután kezdődik.

A cél, hogy 2030-ra a férfiak várható élettartama 79-80 évre nőjön a jelenlegi 72-73 évről, a nőké pedig a jelenlegi 79 évről 85-re. Döntés nincs. A program jelentheti a gyermeknevelési támogatások átalakítását - már rövidtávon is - mondta Lázár.

A V4-ek mai varsó találkozóján döntés született arról, hogy a négy tagállam az EU-tól új jogszabály megalkotását kéri annak érdekében, hogy az EU minden tagállamában azonos minőségű élelmiszert forgalmazzanak és ne árasszák el az EU keleti felét "élelmiszeripari szeméttel" - fogalmazott a miniszter.