Az első felszólaló Jávor Benedek volt. Azt mondta: Magyarországon a korrupció maga a rendszer és a kormányzás csak egy járulékos tevékenység. A rendszert pedig tökéletesre csiszolták, a jogszabályokat magukra, a közintézményeket családjukra, szeretőikre szabták, az országnak szánt uniós pénzeket pedig egymás közt osztják szét. Jávor szerint van azért rés a pajzson: a független sajtó, akik beszámolnak a valóságról, illetve a bátor civilek. Most őket akarja a kormány eltiporni - idézi a portál Jávort.

Közben több tüntető is arról beszélt, hogy az egzisztenciáját kockáztatja, hogy nyilvánosan tiltakozik. Egy férfi például azt mondta, hogy ő kijött ugyan, de a barátnője minisztériumban dolgozik, és nem mert kijönni. Egy nyomdaipari kisvállalkozó pedig elmesélte, hogy az egyik tendernél közölték a tulajdonossal, hogy azért nincs esélyük nyerni, mert a cég egyik tulajdonosa a Facebookon rendszeresen kormányellenes bejegyzéseket oszt meg.

"A kormány nem bírja elviselni a kérdéseket"

Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója arról beszélt, hogy miközben azt mondják nekik, hogy reorganizálják a Népszabadságot, egy hete halott a lap. Azóta pedig folyamatosan hazudnak, miközben tudják, nem tudnak visszavágni. "1994 óta dolgozom a Népszabadságnál, az első sajtópert a Horn-kormány indította ellenem, és azóta az összes létező kormány beperelt, és mindig korrupciós ügyekkel. Ennyit arról, hogy mennyire volt ez bolsevista műhely" - mondta a kritikákra Hargitai.

A zsurnaliszta hozzátette, hogy a bezárás sokkal nagyobb kárt okoztak a kiadónak, mint a lap egész éves vesztesége lett volna. Ezért is nevetséges szerinte kizárólag gazdasági okokra hivatkozni. A mostani kormány az első, amely még a kérdéseket sem viseli el. Orbán Viktor 10 éve nem ad interjút a lapnak, nincs olyan európai ország, ahol a miniszterelnök nem ad a vezető ellenzéki lapnak interjút.

Hadházy Ákos szerint igaz, hogy mindenhol van korrupció, de az nem igaz, hogy ne lehetne megfelelő törvényekkel visszaszorítani azt. "Lehet hogy 2018 az utolsó kelehetőség hogy ezt a rendszert meg lehessen dönteni demokratikus választásokon" - mondta az LMP-s politikus, aki szerint nem lenne jó megvárni, amíg forradalom lesz, mert az kiszámíthatatlan és senkinek nem jó. A helyszínen lévő tüntetők közül többen azt mondták, hogy ők már nem biztosak abban, hogy választással elmozdítható ez a kormány.

Hadházy arról beszélt, hogy még 9000 milliárd EU-pénzt lophat el ez a kormány, ami nem csak eltűnik, hanem arra költik, hogy fenntartsák ezt a rendszert, a tömegből erre sokan felkiáltottak, hogy reméljük meg sem kapjuk inkább azt a pénzt.

Mi a történelmi bűn?

Juhász Péter szerint a kormány el akarja fedni a magyar valóságot, ami a kórházak lepergő falai, az elmenő orvosok, ápolók, a kisemmizett vállalkozók, az elutasított munkavállalók. Orbán Viktor lop. Orbán Viktor és az emberei lopnak. Lopják a közvagyonunkat, ez a valóság − mondta Juhász, aki szerint Orbán mai tevékenységét nem lehet kormányzásnak, ezt csak bűnözésnek lehet nevezni. A történelmi bűn, hogy "Magyarországot Moszkva seggében képzelik el, Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot" - mondta az Együtt politikusa. Szerinte a Fidesz politikájával már nem teremthető többség, ezért a közbeszédből és a nyilvánosságból minden ellenzéki pártot és civilt ki akar zárni Orbán.

Azért akarja kiszorítani a nyilvánosságot, hogy ne szembesüljenek a megnyomorított, megfélemlített emberek azzal, nehogy meghallják azt, hogy Orbánt már egy stadionavatón is kifütyülnek. Ezért arra szólította fel az embereket, hogy mindenhol, ahol Orbán megjelenik, fütyüljék ki. És tegyenek így október 23-án is a Kossuth téren, ahol a miniszterelnök beszédet fog mondani.

A Fidesz nem érti, mi a baj

A demonstráció előtt egy órával sajtótájékoztatót tartott a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely, aki azt mondta, nem látják, ki ellen irányul az a közös tüntetés, amelyet ellenzéki pártok és civil szervezetek tartanak vasárnap délután a magyar sajtószabadságért. Mivel a Fidesz szerint Magyarországon Nyugat-Európa számtalan országánál sokkal inkább érvényesül a tömegtájékoztatás, a sajtó sokszínűsége.

Szerinte, az írott lapok piacán a Népszabadság megszűnését követően is két ellenzékinek tekinthető és két kormánypárti kiadvány szerepel, és jó okkal feltételezhető, hogy előbbiek magasabb példányszámban jelennek meg. Név szerint nem említette meg, mely lapokra gondol. A politikailag a kormánnyal szimpatizáló médiumok az interneten jelentős kisebbségben vannak olvasottsági szempontból és számszerűen is - mondta Gulyás.