Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint kora délután a Balaton felé tartó oldalon, a 77-es kilométerszelvényben a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint mintegy 30 személygépkocsi, 8 kisteherautó és 9 nyerges vontató ütközött össze. A balesetben egy ember életét vesztette, 40 feletti a súlyos és könnyű sérültek száma.

Az Országos Mentőszolgálat járművein felül a rendőrség csapatszállító járművei és a katasztrófavédelem járművei is részt vesznek a sérültek kórházba szállításában. A rendőrségi helyszínelés teljes pályazár mellett történik, a forgalmat Martonvásárnál leterelik az autópályáról.

Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő közlése szerint több mint tíz beszorult embert mentettek ki a roncsokból. A mentési munkálatok koordinálását átvette a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete. A helyszínre érkezett egy autóbusz, amely a baleset szenvedettek melegedését szolgálja.

Korábban közölte, hogy a műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői, veszprémi, siófoki balatonfűzfői hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók végzik a mentést. Rajtuk kívül a katasztrófavédelem hivatali dolgozói is segítenek a bajbajutottakon. Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet.

Feltorlódtak a járművek

Több baleset miatt is feltorlódtak a járművek az M7-es főváros felé vezető oldalán a 100-as kilométerszelvény körül, ezért a forgalmat a 105-ös kilométerkőnél elterelik Siófok irányába - mondta Méhes Dóra. A baleset helyszínén több autó ütközött, személyi sérülés is történt, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre. A balesetet a belső sávban kerülő kocsik közül több szintén összeütközött, emiatt a forgalom teljesen leállt az érintett autópálya-szakaszon.

Baleset volt Balatonőszödnél is

Három súlyos és két könnyű sérültje van az M7-esen Balatonőszöd közelében történt balesetnek, amely miatt az autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán leterelik a forgalmat a 130-as kilométerszelvénynél - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Méhes Dóra elmondta, a 134-es kilométerszelvénynél történt balesetben több kamion és több személygépkocsi is ütközött. Az útszakasz lezárása miatt feltorlódott személygépkocsikat visszafordították, a kamionokat azonban nem tudják, így azok vesztegelni kényszerülnek a forgalom újbóli beindításáig.

Somogyban több mint 100 kilométer/órás erősségű szél fúj, komoly hófúvásokat okozva, balesetveszélyessé téve több utat, útszakaszt is.

Terelik a kamionforgalmat

A 13-as útról a kamionforgalmat a Komárom és az M1-es autópálya közti körforgalomnál a Komáromot elkerülő útra terelik a csütörtöki havazás miatt, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a kamionokat visszafordítják a 81-es számú főútra. A tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként - olvasható a police.hu oldalon.

Mint írták, Komárom-Esztergom megyében nehezen járhatók az utak, ezért a megyei rendőr-főkapitányság azt kéri, aki teheti, ne induljon útnak, akik pedig úton vannak, legyenek körültekintők és türelmesek, "tartsanak nagyobb követési távolságot, és az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét".
Felhívták a figyelmet arra, hogy akinek szükséges, lehetőség szerint csak téli gumival felszerelt járművel induljon útnak, és használja a biztonsági övet. Az autókban legyen elegendő üzemanyag, hólapát, takaró és meleg ital arra az esetre, ha elakadnának - tették hozzá.

Beszámoltak ugyanakkor arról, hogy megszűnt a forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, ami "lassan, de járható", azonban torlódás még lehet a Győr felé vezető oldalon, a 77-es kilométerszelvénynél.

Baranyában sok út rendkívül nehezen járható

A kora délutáni óráktól több helyütt jégpáncél és hó borítja sok helyütt az utakat Baranyában. A rendőrség azt tanácsolja, aki teheti, ne induljon útnak. Mint az a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből kiderül, a délutáni órákban lezárták a 6-os főút Tortyogó-Kővágószöllős közötti szakaszát, és elterelik a forgalmat, ezért Pécs és Szigetvár irányából közlekedők számítsanak torlódásra, megnövekedett menetidőre. Felhívták rá a figyelmet, hogy a megyében sok helyen a látótávolság nem éri el a húsz métert, ezért balesetveszélyes a közlekedés, az autósoknak figyelniük kell a megfelelő követési távolságra, és a biztonságos sebesség megválasztására.

A délután folyamán baleset is történt az M60-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 171 km-szelvénynél, a külső forgalmi sávban. Egy autó szalagkorlátnak ütközött, a rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét. A mecseki útvonalak egyáltalán nem, vagy csak rendkívül nehezen járhatóak, síkos, hókásás az úttest, sok helyen hóátfúvásra kell számítaniuk az autósoknak - derül ki a rendőrségi közleményből. Az MTI tudósítója úgy tapasztalta, hogy Pécs belterületi útjai mindenhol havasak, hókásásak, jegesek. A városban a közlekedés nehézkes, több helyütt dugók alakultak ki, egyes autók - feltehetőleg a már nyári gumival felszereltek - az enyhébb emelkedőket sem képesek leküzdeni.

A Pécs közösségi közlekedési feladatait ellátó Tüke Busz Zrt. az időjárási helyezet miatt a Mecsekoldalban közlekedő 35-öst csak a Dömörkapuig engedi fel, a 36-os járat az Angster úti megállónál visszafordul a város irányába. A 37-es járat szintén csak az Angster megállóig, a 21-es Fehérhegyig közlekedik. A Hunyadi úton baleset miatt meg kellett szüntetni a buszforgalmat. Ez a változás a 32-es, 33-as, 34-es és 35-ös járatok utasait érinti.

Utakat zátak le Zalában

További fő- és mellékutakat zártak le a forgalom elől Zalában, a havazás és a viharos szél által okozott kritikus útviszonyok miatt. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök délután az MTI-vel közölte: teljes útzár van érvényben a Baglad és Nemesnép közötti úton, a 75-ös, 76-os főutak körforgalma és az Alsópáhok közötti szakaszon, a Bak és Zalatárnok közötti úton, az Alsó- és Felsőpáhok közötti úton, valamint a 76-os főúton Zalacsánytól Sármellékig.

Keszthely térségében továbbra is kritikusak az útviszonyok, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán nem javasolt a közlekedés, a 7-es főút pedig nehezen járható, itt több helyen is elakadásokra lehet számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kritikus helyzetre való tekintettel nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokkal érintett térségekben semmiképpen ne induljanak útnak.