Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pert Budaörs önkormányzata indította, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást, a hozzájárulásról tavaly nyáron született döntés. A lényeg, hogy miután az állam teljesen átvette az iskolák fenntartását, ennek a költségeire hivatkozva pénzt szed be egyes önkormányzatoktól. Éves szinten az egész országból nagyjából 21 milliárd forint bevételt vártak, és a 30 ezres Budaörstől akarták begyűjteni ennek az összegnek körülbelül 10 százalékát, 2,1 milliárd forintot.

A település költségvetésének ez a 15 százaléka, Wittinghoff Tamás, a budaörsi polgármester azt is kifogásolta, hogy a befizetésükből nem újították fel az iskolát. Az intézményfenntartó az idén jelezte, nincs pénze a nyári renoválásra, karbantartásra és a fejlesztésekre, pedig ez mintegy 200 millió forint erejéig kötelező lenne. A júniusban meghozott részítélet azt mondta ki, 765 millió forint visszafizetése jár a városvezetésnek, valamint azt, hogy szolidaritási hozzájárulás címén csak annyi vonható el az önkormányzattól, mint amennyi állami támogatást kap kötelező feladatai elvégzéséhez.

Szerdán viszont másod fokon a Fővárosi Ítélőtábla - a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint precedens értékűen - az államnak adott igazat, a testület kimondta: teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével. A szabályozással tehát semmiféle kár nem keletkezett az érintett önkormányzatoknál a tárca szerint.

A polgármester keserűen kommentálta, hogy a másodfokú bíróság a részítéletet ítéletnek tekintette, és az egész keresetet elutasította. Amivel azt is megakadályozta, hogy elsőfokon az eljárás a nyári részítélet kihirdetésekor elhangzottak szerint 2018. januárban folytatódjon - írja a Budaörsi Napló az ügy kapcsán. Wittinghoff Tamás csalódott, mert szerinte ez a kommunista diktatúrákra jellemző lépés volt. Valamint úgy látja, hogy az uniós csatlakozás óta egyértelmű, hogy az államnak igenis van kártérítési felelőssége, hiába döntött erről ellenkezőképpen a másodfokú bíróság.

Kifogásolja azt is, hogy a testület szerint az Alkotmánybíróság dönthetne ebben az ügyben, viszont oda az állampolgárok, de még az önkormányzatok sem fordulhatnak. "Így sem a tisztességesség, sem az ésszerűség nem tud érvényesülni" - összegzett a polgármester, aki szerint a bíróság most sem vitatta el, hogy a kifogásolt kormányrendelet alkotmányellenes.

A címlapképen Budaörs látható. Forrás: MTI Fotó/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba