Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Michele Emiliano, az olasz csizma sarkában található Puglia tartomány elnöke közösségi oldalán még éjszaka arra kérte az Észak-Olaszországban élő vagy dolgozó "déli honfitársait", hogy ne induljanak el dél felé.

"Ha elindultatok, álljatok meg, és térjetek vissza északra. Szálljatok le az első vasútállomáson, ne szálljatok repülőre Bari és Brindisi felé, forduljatok meg az autókkal, és azonnal szálljatok le a buszokról" - írta Emiliano. Hangsúlyozta: "ne hozzátok Pugliába a lombardiai, venetói és emiliai járványt, menekülve a kormányrendelkezések elől".

Ez őrület - nyilatkozta Jole Santelli az olasz csizma orrában levő Calabria tartományi elnöke.

A felhíváshoz többek közt a dél-olaszországi Campania, Basilicata, Szicília, Szardínia kormányzója is csatlakozott az északi városokban tanuló, dolgozó déliek "hazazarándoklásának" megállítására. Bejelentették, hogy az északi "vörös zónákból" délre érkezőknek két hétig karanténban kell maradniuk. A tízmilliós Lombardia tartomány munkaerő piacán több mint 40 százalékban dél-olaszok dolgoznak. Toscana tartomány is arra kérte a szigorított óvintézkedésektől érintett szomszédos Emilia Romagna és Marche lakosait, ne menjenek át Toscanába.

A Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piacenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik. Megyeközpontként működő városokról van szó: területükön - a 10 milliós Lombardiát is beleszámolva - 16 millióan élnek.

Lombardia tartományi elnöke, az önkéntes karanténba vonult Attilio Fontana kijelentette, "nincs háborús helyzet, nem kell ellátási hiánytól tartani, és mindenki nyugodtan utazhat és munkába járhat"

Az északkeleti Venetót vezető Luca Zaia "aránytalannak" nevezte az intézkedéseket: "helyeseltem a közösségi élet korlátozását, de ez túlzás, és teljesen betarthatatlan".

Sajtóértesülések szerint a fegyveres erők katonái és a rendőrség ellenőrizhetik a rendelkezésék betartását. Az egészségügyi hatóságok szerint nagyon sok függ az egyéni magatartástól: emlékeztettek arra, hogy a korábbi óvintézkedések ellenére szombaton tele volt vásárlókkal Milánó központja, vendégek sokasága ült Padova presszóteraszain és az északi sípályák is teljes üzemben dolgoztak, miközben már két hete érvényes a találkozások, emberekkel teli helyek elkerülésére vonatkozó rendelet. "Az olaszok egy része eddig nem vette komolyan a helyzetet, miközben a kórházak megteltek" - mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

Silvio Brusaferro a közegészségügyi hivatal igazgatója úgy vélte, Lombardia és a többi terület "nem lesz soha lezárva", egyszerűen a legszigorúbban korlátozni igyekeznek a mindennapi mozgást a vírusfertőzés üteme növekedésének megállítására.

Egyre több a beteg Franciaországban is

A hivatalos adatok szerint a Covid-19 fertőzés 1126 embert érintett vasárnap, s a járvány januári kezdete óta 19 halálos áldozatot követelt Franciaországban. Emmanuel Macron államfő vasárnap este összehívta hivatalában a védelmi tanács ülését, miután Franciaország a betegség által érintett ötödik legjelentősebb ország lett a világban, s a második legjelentősebb gócpont Európában.Az egészségügyi hatóságok ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy Olaszországhoz hasonlóan teljes régiókat vesztegzár alá kell vonni, s bár készítik elő a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát, egyelőre annak kihirdetését sem tartották szükségesnek.
A leginkább érintett megyékben, a Párizstól északra található Oise és az északkeleti Haut-Rhin megyékben, valamint Korzika szigetén vezettek be drasztikusabb intézkedéseket az illetékes hatóságok. Ennek egyik elemeként semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 300 ezer diákot és óvodást érint.