Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyanakkor megerősítette a 444.hu hírportál értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a magyar illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól. "Nem szakítottuk meg a kifizetéseket" - hangsúlyozta Wheeler, de hozzátette: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

A brüsszeli szóvivő szerint "meglehetősen alapvető változtatások" történtek az úgynevezett kohéziós (felzárkóztatási) alapok magyarországi kezelésében: átszervezték a fejlesztési ügynökséget, a közvetítő testületeket pedig a minisztériumok mentén integrálták.

"Biztosnak kell lennünk abban, hogy az EU-befektetések irányítási és ellenőrzési rendszere megfelelően működik, és elégséges a befektetések működtetéséhez az adminisztratív kapacitás" - fogalmazott Wheeler, megjegyezve: erre azért van szükség, hogy elkerüljék az alapokat, illetve az adófizetők pénzügyi érdekeit érintő kockázatokat, és mindenekelőtt biztosítsák azt, hogy a magyar polgárok számára teljes mértékben, hatékonyan és korrekt módon hasznosuljanak a támogatási pénzek

"Ezért kértük a magyar hatóságokat, hogy adják meg számunkra az új rendszer működésével kapcsolatban a biztosítékokat, hogy értékelhessük a helyzetet a jövőbeli kifizetések érdekében" - közölte Hahn biztos szóvivője.

Shirin Wheeler kitért arra, hogy az Európai Bizottság és Magyarország már cserélt információt egymással ebben a tárgykörben, valamint hogy a két fél "továbbra is szorosan együttműködik egymással az átszervezés gyakorlati megvalósítására vonatkozó további információcserét illetően". A brüsszeli bizottság "jelenleg elemzi a helyzetet" és várja a magyar hatóságok válaszát. "A bizottság által küldött levelet nem lehet a kifizetések megszakításáról szóló levélként értelmezni" - szögezte le végül ismételten a brüsszeli szóvivő.