Januárban az ipari termelői árak átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a decemberi 0,5 százalékos növekedést követően, amikor másfél éve tartó árcsökkenési sorozat fordult meg - írja az MTI.

Az ipar exportértékesítési árai 2,6 százalékkal, a feldolgozóipari árak 2,2, százalékkal nőttek előző év februárjához képest. A kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai 9,3 százalékkal emelkedtek szintén a kőolaj világpiaci árváltozásának következtében.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban - a kőolaj kitermelésében és feldolgozásában történt világpiaci árnövekedés miatt - 8,5, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,0 százalékkal emelkedtek.

Az év első két hónapjában a belföldi értékesítés árai 5,7, az exportértékesítéséi 1,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 január-februárjában.