A parlament honlapján olvasható javaslat - a kormány múlt héten benyújtott javaslatához képest - változatlan, 15 ezer 323 milliárd 816 millió forintos bevételi főösszeg mellett 16 ezer 205 milliárd 151 millió forint kiadási főösszeget és 881 milliárd 335 millió forintos hiányt tartalmaz.

A települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatást emeli az indítvány 20 milliárd forintról 30 milliárdra.

Az indoklás szerint a javaslat lehetővé teszi, hogy a 2012. évi költségvetési törvény szabályozása alapján törlesztési célú támogatással érintett, de a 2012. évben törlesztési célú támogatásban nem részesült települések számára a nemzetgazdasági miniszter úgy gondoskodjon a törlesztési célú támogatás folyósításáról, hogy azt a hitelezők számlájára juttassa el. Ez
megegyezik a konszolidáció 2012. évi gyakorlatával. Megjegyzik, hogy ez növeli a központi alrendszer hiányát, de a törlesztési célú támogatás az önkormányzati alrendszerben bevételként számolandó el, így államháztartási szinten egyenlegsemleges.

A módosítással egyszerűbbé válik a szabályozás: egyes kiemelt szakmai feladatok (Arany János-programok, sajátos nevelési igényű tanulók tankönyvellátása, szakiskolai felzárkóztató oktatás) esetében a nem állami intézményfenntartók augusztus 31-e helyett december 31-éig kapják a feladathoz kötött támogatást a 2012. évi feltételek szerint.

A kormány most benyújtott idei harmadik költségvetési módosításáról itt olvashat részleteket.