Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mind az export, mind pedig az import euróban mért értéke nagyot emelkedett. Az erős májusi ipari termelési adat is arra utalt, hogy a külkerfolyamatok jól alakulhattak a hónapban - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az év első öt hónapjában látott 4,3 milliárd eurónyi külkereskedelmi többlet megegyezett a tavalyival. Idén az év egészében a szufficit mértéke 2017 egészében csökkenhet tavalyhoz képest a felpörgő import miatt, értéke várhatóan 9-9,5 milliárd euró lehet - attól függően, hogy az európai konjunktúra hogyan alakul az év hátralévő részében.

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat.

Így a korábban vártnál kisebb mértékben csökkenhet idén a külkertöbblet: 9,35 milliárd euró jöhet a tavalyi 9,93 milliárd után. Jövőre az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel. A tartósan magas aktívumnak köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - véli az elemző.