Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának Magyarországon történő újraépítéséről szóló határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy vizsgálja meg a projekt megvalósításának a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében rendelkezésre álló uniós fejlesztési forrásokból történő további támogatásának lehetőségét is. A belügyminiszternek pedig az expo kormánybiztosa és a karcagi önkormányzat bevonásával azt kell megvizsgálnia, hogy lehetőség van-e a projekt önkormányzati forrásból történő részbeni támogatására.

A 2016-os költségvetési törvény a magyar pavilon megvalósításával kapcsolatos kiadásokra eredetileg 650 millió forintot irányoz elő. Szőcs Géza, a milánói expón való magyar részvétel kormánybiztosa december közepén jelentette be, hogy a magyar pavilon a kormány döntése értelmében Karcagra kerül, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be. A pavilon bontásának végső határideje 2016. május 31., az épület így 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt. A kormánybiztos akkor nem zárta ki, hogy a pavilon bizonyos variánsai máshol is felépülhessenek.

A mostani kormányhatározat felhívja a kormánybiztost, hogy - a magyar pavilon iránti kiemelt érdeklődésre tekintettel - vizsgálja meg a pavilon további helyszíneken történő, központi költségvetési forrás felhasználását nem igénylő újraépítésének lehetőségét és módját.

A kormány határozatával egy időben módosította a világkiállítás magyar pavilonjának megvalósításával kapcsolatos korábbi rendeletét is. Ebben az újratervezés, a bontás,
a rekultiváció, a hazaszállítás és az újraépítés irányítását és lebonyolítását, valamint az újraépítést követően az üzemeltetést az állami tulajdonban álló Carpathia Kft. feladatává teszi.