Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakértők szerint a sárga csekket azért használják még mindig nagyon sokan, mert a szabályozói környezet védi ezt a szolgáltatást - írja a Világgazdaság. A legtöbben azt gondolják, hogy az ezzel történő fizetés ingyenes, pedig valójában a Magyar Posta jelenleg egy-egy sárga csekkes befizetésért megbízásonként minimum 166 forintot számláz az ezeket kibocsátó szolgáltatóknak.

Eközben az OTP-nél például a szolgáltatónak a csoportos (azonnali) beszedésért az átutalási összeg 1,4 ezrelékét kell fizetnie, míg az ügyfélre 74 forintos költség jut.

A gond az, hogy ha a szolgáltatók az elektronikus befizetés felé akarnák terelni az ügyfeleiket, akkor rájuk kellene terhelniük az átutalás költségeit, mert azt nem vállalhatják át attól, aki a pénzt utalja, legfeljebb kedvezményt adnak az átutalási díjból. Jól mutatja, hogy egy ilyen lépés milyen választ szülne, a Magyar Telekon és a UPC öt évvel ezelőtti kísérlete.

A két cég 142 forintos különdíjat hirdetett a postai készpénzes befizetésekre, de akkora volt a felháborodás, hogy a hírközlési törvény módosításával még a tranzakciós illeték felszámítását is megtiltották a szolgáltatóknak. Az átutalási költség azonban ettől még létezik, amit a cégek a szolgáltatásuk árának növelésével háríthatnak át az ügyfeleikre - azokra is, ha elektronikusan egyenlítik ki a számlájukat.

A Versenyképességi Tanács elképzelése szerint egyebek mellett úgy lehetne az elektronikus fizetés felé terelni az ügyfeleket, hogy első lépésben mégis csak lehetővé tennék a szolgáltatóknak, hogy külön felszámolják az ügyfeleiknek az átutalások/csoportos beszedések költségét. Ezzel egyidejűleg azonban rögtön kedvezményt is adhatnának azoknak, akik elektronikus úton fizetnek a sárga csekk helyett. Ugyanúgy működne a dolog, mint az autók kötelező gépjármű-felelősségi biztosításánál (kgfb) vagy a lakásbiztosításoknál.

(A nyitókép forrása: Németh Sz. Péter, Magyar Posta)