Az ABC információi szerint Page-et az akkor még csak republikánus párti elnökjelölt Donald Trump kampánystábjának egyik alacsony szintű, önkéntes tagjaként írják le, mégis magas rangú magyar tisztségviselőkkel találkozott a magyar fővárosban - írja az MTI. Megyesy Jenő, Orbán Viktor kormányfő amerikai ügyekkel foglalkozó külpolitikai főtanácsadója mintegy 45 perces beszélgetésre fogadta Page-et parlamenti irodájában tavaly szeptemberben. Carter Page Donald Trump külpolitikai tanácsadó csapatának tagjaként mutatkozott be.

Az ABC közölte: Megyesy még pénteken a televíziónak adott interjújában megerősítette, hogy találkozott Page-dzsel, hozzátéve, hogy ez az akkori washingtoni magyar nagykövet, Szemerkényi Réka kérésére történt. Az ABC idézte Megyesy Jenőt, aki elmondta: a találkozó alatt jobbára ő beszélt, mert úgy tűnt, hogy Page nem nagyon járatos a térséget érintő kérdésekben. A beszélgetés során egyébként egy sor téma került napirendre, köztük a megterhelt magyar-amerikai viszony is. (Újabb botrány készül Budapesten.)

Az ABC szerint Carter Page egy másik találkozót is lebonyolított: Szemerkényi Réka akkori washingtoni magyar nagykövettel, aki akkor Budapesten tartózkodott. A tanácsadó és a nagykövet korábban Clevelandben, a Republikánus Párt tavaly nyáron tartott elnökjelölő konvencióján találkozott egymással. Tavaly novemberben harmadszor is találkoztak a washingtoni magyar nagykövetségen. Szemerkényi Réka írásos közleményt juttatott el az ABC szerkesztőségébe. A közleményben azt írta, hogy "udvariassági találkozó" volt és "csupán általános külpolitikai témákat vitattak meg" - írja az MTI.

Szemerkényit idén leváltották a nagyköveti posztról, és nem sokkal később a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központja (CEPA) nevű kutatóintézet alelnöke lett.

Carter Page budapesti útjára a képviselőház hírszerzési bizottsága figyelt fel. Ez az egyik bizottság, amely a tavalyi választási kampány idején a Trump-kampány és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgálja. Az ABC azt állítja: Magyarország és Oroszország között egyre szorosabb a kapcsolat és az ország az orosz hírszerzés egyik kulcsfontosságú helye.

November elején a hírszerzési bizottság zárt ajtók mögött egyszer már meghallgatta Carter Page-et, de a volt tanácsadó akkor azt mondta: homályos emlékei vannak az útról, találkozott ugyan magyar tisztségviselővel, de nem emlékszik rá, hogy kivel. Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő akkor arról is faggatta az egykori tanácsadót, hogy budapesti látogatása alkalmával találkozott-e oroszokkal, de Page erre sem emlékezett. Megyesy Jenő egyértelműen kizárta, hogy megbeszélésükön jelen lett volna harmadik személy is.