Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Napi szintű információi lesznek a hazai szálláshelyek forgalmáról, telítettségéről a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) ha az Országgyűlés megszavazza azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal kabinetminiszter által benyújtott törvénymódosítást, ami alapján 2019. januártól elindulhat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tesztüzeme. Eleinte csak néhány, önként jelentkező vidéki és budapesti szálloda csatlakozik rá a digitális adatszolgáltató rendszerre, de a tervek szerint 2019. júliustól már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van.

"A soha korábban rendelkezésre álló valós fogyasztási adatok fogják lehetővé tenni, hogy a régió más országainak eredményeivel könnyen összevethető statisztikák szülessenek" - olvasható a jogszabály indoklásában. Az ehhez szükséges szoftvert az MTÜ ingyen adja oda az összes érintett szálláshelynek, pedig a turisztikai ágazat legfontosabb kormányzati szervezete 2 milliárd forintot költött a rendszerre. Az MTÜ által kiírt közbeszerzést a Sagemcom Magyarország Kft. nyerte meg még idén júniusban 1,9 milliárd forintos ajánlattal érdekes körülmények között: 4 ajánlat érkezett, de ezek közül 3 érvénytelen lett.

A Sagecom az utóbbi években nagyon sikeresen szerepel az állami cégek közbeszerzésein. A 2017-ben 7,5 milliárd forintos forgalmat bonyolító és 438 millió forintos profittal büszkélkedő cég telepíthette a hazai étel- és italautomatákba az adóhatósághoz való bekötéshez szükséges automata felügyeleti egységeket 3,9 milliárd forintért, de a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Posta és az MVM NET Zrt. közbeszerzésein is szép eredményeket tud felmutatni.

Minden adatot tárolnak

Azt elvileg nem fogja látni a kormány, hogy pontosan ki, hol, kivel és mikor jelentkezett be egy szállodába. "A jövőben a szálláshelyek által kötelezően használandó digitális alkalmazásokon keresztül rendeződnének a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett aggregált és deperszonalizált statisztikai adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé" - áll a jogszabály tervezetben. Ugyanakkor az adott panziónak, hotelnek a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának adatait egy központi tárhelyen is rögzítenie kell. Az adatokhoz az önkormányzatok is hozzáférhetnek az idegenforgalmi adóbevallás ellenőrzése miatt, de a NAV és a KSH is dolgozhat az információkkal. A vendégek adatait a rendőrség és az idegenrendészeti hatóságok is vizsgálhatják majd. Mindez legalább 50-55 ezer adatszolgáltatót, felhasználót jelent.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint minőségi változás várható az NTAK-tól, mert kifehérítheti az ágazatot. "A gyors és pontos adatok alapján pedig például sokkal több információ lesz arról, hogy egy adott rendezvény - Sziget fesztivál, Forma 1 - , vagy hosszú hétvége miként hatott az adott város szálláshelyeinek forgalmára" - mondta a Napi.hu-nak Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára. Az indoklás szerint a rengeteg adatot az MTÜ a jövőre vonatkozó prognózisok elkészítésére használja majd, de ezek alapozzák meg a turizmust érintő fejlesztéseket is.

A pályázatokat már elbírálták

Ugyanakkor még a központi adatelemzés nélkül indult el a kormány által minden idők legnagyobb szabású turisztikai fejlesztésének nevezett Kisfaludy-program. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szeptemberben jelentette be, hogy a vidéken található panziók több mint kétharmada, illetve 16 szálloda kap pénzt a beruházásaihoz, továbbá a Kisfaludy-program első ütemében 27 új szálláshely létrejöttét is segítik. A Kisfaludy-program pályázatán indult mintegy hétszáz hazai vállalkozás összesen 80 milliárd forint támogatást kapott. Az MTÜ többszöri megkeresésünkre sem árulta el, hogy konkrétan melyik szállás mennyi támogatást nyert el, és azt milyen fejlesztésekre fordíthatják.