Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2018. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 740 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,2 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2 milliót. A vendégéjszakák száma a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben visszaesett. A vendégéjszakák 70 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,8 százalék volt. Minden második vendégéjszakát a Budapest-Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 3,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.
  • A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 870 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt, megközelítette a 2,5 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és a Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 0,8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.
  • A szállodák szobakihasználtsága 2 százalékponttal 75,8 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 12 százalékkal (63 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 százalékkal (40 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 1,4 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

2018. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • A 3470 kereskedelmi szálláshely 99 ezer szobával és közel 359 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma szinte változatlan volt, a férőhelyek száma 1,2 százalékkal csökkent.

2018. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 4 százalékkal több, összesen több mint 22 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 3,1 (10,7 millió), a belföldi vendégek 4,8 százalékkal több (11,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 2,2 százalékponttal 61,8 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron 9,2 százalékkal magasabb - összesen 340 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 203 milliárd forintot.
A kép forrása: Pixabay