Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézkedés értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben található külterületi ingatlanokon.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy az érintett megyékben lehetőleg a tilalom alá nem eső belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, "hamuvá változtatva a környékbeli erdőket". Használjanak inkább elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.

Fontos továbbá, hogy a szabadban dohányzók ne dobják el a parázsló csikket, mert az percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet - figyelmeztettek.

"Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg" - tartalmazza a közlemény.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Mint írták, a szabadtéri tüzek megelőzhetőek egyszerű szabályok betartásával. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, ám például Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés. A szabadban meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen készenlétben oltóanyag, a parazsat pedig földdel célszerű befedni.

Egy autóból vagy vonatból kidobott égő csikk, a járó autó kipufogójából áramló hő vagy az elhagyott üveghulladék is meggyújthatja a növényzetet - írta az OKF.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.