Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emlékérméket Király Vilmos tervezte, mesterjegye az érmék hátoldalán található. Mindhárom érme Arany János irodalmi munkásságára próbál utalni, például az arany veret előoldalán, a középpontból indulva enyhe hullámvonalban, a repülő malomkövet jelképezve Arany János néhány jelentős művének a címe olvasható. Például a Bolond Istók, a Híd-avatás, a Pázmán lovag, vagy a Vörös Rébék címe szerepel. A miniarany emlékérme hátlapján Arany János Barabás Miklós metszete alapján készült fiatalkori ábrázolása szerepel. Az 1817 és az 1882 évszámok Arany János születési és halálozási évére utalnak.

Az ezüst és a színesfém emlékérme érmeképileg azonos, csak az értékjelzésben térnek el. Az emlékérme hátlapján Arany János időskori, félalakos ábrázolása látható, mellette névaláírása, középen, két egymás alatti sorban születési és halálozási éve szerepel. A hátlapon olvasható, Arany János: A walesi bárdok című művéből vett idézet - "KOBZÁN A DAL MAGÁRA VALL" -a költő ars poeticájára utal.

Az 5000 forintos címletű arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 mm, széle sima. A 10 ezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. A két érmetípus mérete azonos, átmérőjük 38,61 mm. Az emlékérmék széle recézett - írja a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Mindhárom emlékérméből 5 ezer darabot vernek. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 10 ezer forintos ezüst érme a kibocsátási dátumtól, azaz 2017. március 3-tól három hónapig, a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Nemcsak a jegybank, hanem a kormány is készül az Arany János-emlékévre: kiemelt kulturális programsorozatként kezelik. Külön kuratórium gondoskodik majd a lebonyolításról, ők dönthetnek arról, hogy mire használják fel a most odaítélt 4 milliárd forintot.