Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai bejelentés szerint a kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a Családok éve program logója szerepel, központjában stilizált családábrázolással. A logót körbeveszi a MAGYARORSZÁG felső félkörirat illetve a 2018-as verési évszám, melyek a Családok éve programot térben és időben elhelyezik.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 forintos érmékkel: réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 7,7 gramm, átmérője 27,4 milliméter, peremvastagsága 1,8 milliméter, széle sima.

Az új, két millió példányban készülő ötvenessel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. Forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez (12 ezer darab) a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában névértéken juthatnak hozzá.

A z MNB tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát az új forgalmi érme emlékváltozattal egyidőben. Az emlékérméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérmék előlapján a Családok éve program kiegészítő arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szív alakba rendezve, ezzel mintegy a családot összefogó erőt jelképezik. A modern, játékos megfogalmazású érmék előlapján találhatóak a kötelező érmeképi elemek, a felső köriratban a 10 000 illetve a 2000 Ft értékjelzés, alsó köriratban a Magyarország felirat, az érme középvonalán bal oldalon a 2018-as verési évszám, jobb oldalon a BP. verdejel.

Az emlékérmék hátlapján a Családok éve logójának központi, a családot sematikusan megjelenítő figurája látható. A kiegészítő arculati elemeket alkotó építőkockák mintegy oltalmazó épületként védik, otthonként veszik körbe a családot. Az érmeoldal üzenetét az "épület" alatt található CSALÁDOK ÉVE 2018 felirat teszi teljessé. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán mesterjegye az "épület" motívumától balra található.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, széle recézett. A tízezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a kétezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5 ezer darab készíthető belőlük.