Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brazsil Dávid az MTI idézete szerint elmondta: az új piacszervezési lépés azt jelenti, hogy azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt, háromféle módon határozhatják meg az árat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján.

Akiknek már van szerződésük, nekik nincs tennivalójuk. Ha nincs szerződés, akkor a felvásárlandó mennyiség 50 százalékára kell szerződést kötni. Ha a teljes mennyiséget nem tudják lekötni, akkor augusztus 15-ig nyilvánosságra kell hozni a felvásárlási árat és mennyiséget (minőség, eredetvédelem, fajta szempontjából), vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján kell rögzíteni a felvásárlási árat.

A HNT az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat az egész országban rendeződjön, és átlátható, hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok alakuljanak ki - tette hozzá a főtitkár. (Nagy dicséretet kapott a magyar bor - segített a Lidl)