Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január 1-jétől változott az ekáer-ben a kockázati biztosíték fizetésre kötelezettek köre: a múlt szerdától hatályos módosítás szerint kockázati biztosítékot kell fizetnie az új ekáer-kötelezetteknek még nem kockázatos termékek esetén is. A szabályozás a EU-n belüli termékértékesítéseket továbbra sem érinti, csak a beszerzést, valamint az első belföldi értékesítést - hívják fel az érintettek figyelmét a Mazars szakértői.

Az új ekáer-kötelezettek - vagyis azok a cégek, amelyek az elmúlt két évben egyszer sem kértek még ekáer-számot -. illetve azok, amelyeknek az ekáer-szám igénylésük során fel volt függesztve az adószámuk a továbbiakban - meghatározott ideig - kockázati biztosíték fizetésére kötelezettek - áll az ekáerszabályozás múlthét szerdán hatályba lépett módosításában. (Újabb csodafegyveren dolgozik a NAV.)

A leginkább érintettek az újonnan alakult hazai vállalkozások, illetve a Magyarországon áfa alanyként újonnan nyilvántartásba vett külföldi társaságok. Az új szabályozás alapján ugyanis ennek az új kötelezetti körnek, már nem csupán a kockázatos termékek után, hanem valamennyi termék után kockázati biztosítékot kell fizetni - foglalta össze Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

A kockázati biztosítékot előre fel kell tölteni a bejelentést követő 45 napban tervezett értékesítések összegének 15 százalékára. Ezután pedig folyamatosan vizsgálni kell, hogy 45 nap átlagában a befizetett kockázati biztosíték eléri-e - a már tényleges adatokon alapuló - értékesítési volumen 15 százalékát. Nem könnyíti meg a cégek helyzetét, hogy a kockázati biztosíték nem látszik az adófolyószámlán, így abból nem is lehet más adónem terhére átvezetni - mutatott rá Szmicsek.

Ugyanakkor, ha az adóhatóság bármely adónemen tartozást észlel, annak rendezését a kockázati biztosíték összegéből átvezetés útján intézheti. Ilyenkor pedig előfordulhat, hogy az adó- vagy járuléktartozás kiegyenlítése miatt az elkülönített biztosíték nem éri el a törvényileg előírt mértéket. Ha pedig nincs megfelelő biztosíték az elkülönített ekáer számlán, akkor nem lehet ekáer számot kérni.