Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány állítása szerint az Európai Parlament (EP) küldöttségének magyarországi látogatása, amelyen az uniós támogatások felhasználását vizsgálják, politikailag motivált napirendet tűzött maga elé - idézi az amerikai Politico európai kiadása Lázár János kancelláriaminiszter Brüsszelbe küldött levelét. A tárcavezető szerint a vizittel beavatkozhatnak a 2018. tavaszi parlamenti választásokba.

A levélváltás másik végén Ingeborg Gräsle német képviselő, az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának elnöke áll. Lázár üzenetét megmutatták a Politicónak. Eszerint a miniszterelnöki kabinet vezetője azt kérte a bizottságtól, hogy vizsgálja felül a szeptember 16-18-ára tervezett magyarországi programjának egy részét!

Kik jönnek?

A küldöttség a bizottság tagjain kívül az EP frakcióinak tanácsadóiból és az Európai Számvevőszék képviselőiből áll majd. A tervek szerint olyan projekteket akarnak megvizsgálni, amelyek esetén felmerül az uniós támogatások helytelen felhasználása. A delegáció bizonyítékokat keres a pénzszórásra vagy a lopásra.

Lázár kifogásolta Gräslénak, hogy a bizottság nem a magyar kormány által átnyújtott lista alapján választotta ki a felkeresendő projekteket. A miniszter kiegyensúlyozott napirendet várna a delegációtól szemben az erősen politikailag motivált tervekkel.

Felháborodott miniszter

A magyar tárcavezető égbekiáltó szörnyűségnek tarja, hogy az EP rendszerszemléletben figyelmen kívül hagyja és visszautasítja Magyarország kormányának javaslatait és számottevően beavatkozik a magyarországi választási kampányba.

Szerinte a vizit célja nem az, hogy feltárja, hogyan használja fel Magyarország az EU kohéziós alapjából származó pénzt, hanem hogy megfeleljen a magyar ellenzék céljainak - folytatta Lázár panaszait. Miután felvázolta vízióját leszögezte, hogy a dolgok abban szereplő állását kategorikusan visszautasítja.

Beszéljenek a pártbarátaikkal!

A látogatás programját elfogadta az EP összes frakciója, beleértve ebbe az Európai Néppártot (EPP) is, amelynek a Fidesz is tagja - felelte minderre Gräsle. A napirendet az EPP és Zöldek terjesztették elő és a bizottság véglegesítette. Ezt követően bólintottak rá a képviselőcsoportok.

Ennél kevésbé száraz reakciót váltott ki Lázár levele Judith Sargentiniből, a Zöldek egyik képviselőjéből. Szíven csapta a diplomáciailag korrekt nyelvhasználat feltűnő hiányán a magyar miniszter részéről - árulta el a Politicónak. Megérti, hogy a kormány nem lelkesedik egy gyakorlatilag a munkája auditját jelentő látogatásért, ennek ellenére távolságtartó magatartást várna tőle.

A magyar kormány Gräslénél is kiüthette a biztosítékot, ugyanis Antonio Tajanihoz, az EP elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy vigye a levélváltás ügyét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elé. Szerinte Budapest együttműködési készségének hiánya és az a javaslata, hogy változtassák meg a felkeresendő projektek körét, elég súlyos gond ahhoz, hogy a bizottság is foglalkozzon vele.