A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja az Elektronikus közbeszerzési rendszerben elindított közbeszerzési eljárás keretében meg kívánja szerezni Sébastien Bourdon (1616-1671): Nagy Szent család mosónővel című festményének tulajdonjogát 250 ezer euróért, Munkácsy Mihály (1844-1900) Poros út I. című festményének tulajdonjogát 500 millió forintért, valamint Ismeretlen festő (1700 körül): Magyar történelmi személyiségeket ábrázoló nyolc alkotásból álló sorozatát 400 ezer euró értékben. Lezárult Vajda Lajos (1908-1941) festő és grafikus tizennégy darab festményének 181 millió 500 ezer forintos vételáron történő megvásárlása is - jelentette be a jegybank. A kollekció a Magyar Nemzeti Galériába került letétbe. Mindez összesen mintegy 890 millió forintba kerül.

Kitől vesznek félmilliárdért képet?

A mostani bejelentés szerint félmilliárd forintba kerülő híres Munkácsy-festménynek kalandos a története. Még 2002 őszén Vida Jenő örökösei visszakapták a magyar államtól a majd ötven éve kiállításra kölcsönzött képeiket, köztük ezt is. E képeket Vida még 1944-ben adta kölcsön a Szépművészeti Múzeumnak. A kalandos sorsú műveket 2002 őszén kapták vissza az államtól a Vida-örökösök, akik gyerekkorukban e képek alatt játszottak a család Bércz utcai villájában.

Majd a Virág Judit Galéria árverésén egy Svájcban élő magyar műgyűjtő vásárolta meg még 2003 decemberében - az akkoriban rekordnak számító - 220 millió forintért. A Napi.hu értesülései szerint a műgyűjtő már régóta tervezte a Poros út I. értékesítését, de akkor a vételárat svájci frank átváltásával teremtette elő - márpedig akkoriban 160 forint körül járt a frank árfolyama. Most pedig az akkori frankban mért árat szerette volna megkapni a képért. Ez pedig a jelek szerint sikerült, mivel az akkori 1,38 millió svájci frank mai árfolyama ugyanis mintegy 392 millió forint. Ezt pedig már "csak" bő százmillióval múlja felül a most várható félmilliárd forintos vételár.

Letétbe kerülnek

Az MNB jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott módon öt év - meghosszabbítható - időtartamra letétbe helyezi a program keretében megvásárolt műkincseket.

A legutóbbi bejelentés november 20-án érkezte. Eszerint az MNB meg kívánja szerezni Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró értékben. A műalkotásokra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt el nem érő Giovanni Battista Pittoni (1687-1767): Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József: Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogát 45 millió forintért kívánja megszerezni a tulajdonostól. Lezárult Willem Adriensz Key (1515/16 - 1568) Férfiképmás című festményének 58 ezer euró vételáron történő megvásárlása is.

A műkincs-visszavásárlási célú Értéktár programot a Matolcsy György vezette intézmény 2014 januárjában indította el, hogy a korábban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányada haza kerüljön, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával megelőzze azok szétszóródását. A programot Gerhardt Ferenc MNB-alelnöke vezeti, a program koordinálására és a műkincsek értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló tanácsadó testületet állítottak fel. A célok megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós (mintegy 32 milliárd forint) keretet különített el 2018 végéig.