Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti kormányinfón elsőként bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar jogállamiság lebontásáról szóló Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti szavazás előtt személyesen is felszólal Strasbourgban - derül ki az Index.hu tudósításából.

Gulyás szerint ez a jelentés (ami a szavazás előtt még csak tervezet) eleve "a bevándorláspárti erők utolsó, elkeseredett próbálkozása" és csak "bosszút akarnak állni" Magyarországon. Ráadásul ha egy 7-8 évvel ezelőtt meghozott intézkedésre (jelen esetben a magyar Médiatörvény) hivatkozva indulna bizottsági eljárás, az azt üzenné a tagállamoknak, hogy nincs értelme konstruktívan hozzáállni egy uniós eljáráshoz.

Brüsszel fizet

Gulyás bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottság kifizeti a magyar határvédelem költségeinek egyharmadát, azaz a 900 millió euróra becsült határvédelmi költségből 300 milliót átvállal, és ebből 54 milliót azonnal ki is fizet.

Drágul a 10 napos autópálya-matrica

Gulyás Gergely azt is bejelentette az MTI szerint, hogy január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik a fuvarozók által fizetett e-útdíj, a plusz bevétel pedig közvetett formában egy "falusi útalapba" fog befolyni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszok fejlődjenek.

Azt is elmondta, hogy a 10 napos autópálya-matrica ára októbertől 2975 forintról 3500-ra emelkedik.

Felújítják a Lánchidat

A főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a mellette lévő alagút felújítását - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet ugyanakkor azt kéri, hogy a felújítást ne tartson tovább másfél évnél - tette hozzá Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta: ez műszakilag megvalósítható, bár kétségtelenül jelentős szervezést igényel. A felújítás végére megújul a híd pesti oldalán lévő Széchenyi tér is - tette hozzá.

Már megérkeztek a családtámogatások

Az iskolakezdésre tekintettel már a héten megérkeztek az ehhez kapcsolódó családtámogatások, csaknem 1,2 millió jogosult kiadásaihoz több tízezer, akár százezer forinttal is hozzájárul az állam - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely elmondta: elsőtől a 9. osztályig ingyenesen jutnak tankönyvekhez a tanulók - több mint egymillióan -, így 2013 óta összesen 6 milliárd forinttal csökkentek a szülők tankönyvkiadásai. Jövőre ez tovább mérséklődik, 2019-ben már 11 milliárd forintot fordít erre a célra a büdzsé, kétharmaddal többet, mint 2010-ben.

A mögöttünk lévő tanévben több mint 600 ezer gyermek jutott ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez az iskolákban, miközben 2010-ben csupán 300 ezren - sorolta. Erre az állam 8 éve szűk 38 milliárd forintot költött, jövőre már ennek két és félszeresét, több mint 72 milliárdot.

Képünk forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás