Már háromszor próbálta meg eladni az 2015 márciusában csődbe ment Quaestor-csoport bankját a felszámoló PSFN, ám nem járt sikerrel. Most negyedszer is nekifut az értékesítésnek - írja a Világgazdaság. Először tavaly novemberben kerültek kalapács alá a Quaestor Bank Zrt. névértéken kétmilliárd forintot érő részvényei.

A Quaestor 2014-en vásárolta meg a Credigen Bankot francia tulajdonosától azzal a céllal, hogy kiteljesítse cégcsoportját. A pénzintézet azonban veszteségesen működött és már a vásárlás évében is csak két ügyfele volt. Így a mostani vevő egy kiürült szervezetet szerezhet meg, amellyel lényegében csak a banki jogosítványokhoz jut hozzá.

A jelentkezőknek rendelkezniük kell 2,1 milliárd forintnyi likvid pénzeszközzel és képesnek kell lenniük arra, hogy biztosítsák a banki működéshez szükséges tőkét.

Eközben folyik a Questor-vagyonhoz tartozó Duna City Budapest Ingatlanfejlesztő Kft. végelszámolása. Ebben a cégben van az úgynevezett olimpia telek, azaz az 800 méteres Duna-parttal rendelkező soroksári ingatlan, amelyen - ha Budapest nyer - a 2024-es olimpia egyes létesítményei lennének. A végelszámolást végző cég 22 milliárd forintra tartja az egyébkén 20 milliós jelzáloghitellel terhelt ingatlant, amelyre elővásárlási joga van a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek.