A feljelentéseiről elhíresült, volt fideszes Tényi István fordult a Kósa-megbízásokról szóló Magyar Nemzet-cikkek nyomán a vádhatósághoz, hivatali és közokirat-hamisítás gyanújával - adta hírül a Magyar Nemzet.

A lap cikkeiben közjegyzői dokumentumokat bemutatva azt írta, hogy a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter vállalta: magyar államkötvényeket vásárol egy csengeri nő 1300 milliárd forint értékű örökségéből, majd a kötvényeket elhelyezi a megbízó számláján, és általános kezelési jogot is kap a számla felett. A szerződés tartalmazza, hogy a csengeri asszony emellett 800 millió forintos ajándékozási szerződést is készített, aminek kedvezményezettje Kósa Lajos 82 édesanyja lett volna.

Később Kósa és a csengeri asszony ügyvédje is azt állította, a politikus végül nem kapott pénzt.

A szerződésben foglaltak Tényi szerint felvetik a hivatali vesztegetés és a hivatali vesztegetés elfogadása gyanúját is, a megkeresett Központi Nyomozó Ügyészség azonban nem így látta. Az ügyészség arra utaló jelet sem lát, hogy a miniszter "hivatalos működésével" kapcsolatban járt volna el a csengeri ügyekben - írta a Magyar Nemzet. (A rendőrség keresi a csengeri asszony "áldozatait" - ezt a cikket olvasta?)

Egy dologban viszont nyomozást indít a Nemzeti Nyomozó Iroda: a cikkben közölt szerződés miatt közokirat-hamisítás gyanújával. (Ennek hitelességét eddig Kósa Lajos maga sem vitatta.) Minderről bővebben itt olvashat.

A képen Kósa Lajos látható a debreceni Déri Múzeumban 2018. március 12-én. A kép forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt.