A kormány stratégiai kabinetje a héten elfogadott egy törvénycsomagot a menekültügyi őrizet újbóli bevezetésről - jelentette be Lázár János a 77. kormányinfón. A tervek szerint a menekülteket, menedékkérőket az országhatáron felállítandó táborokba zárhatnák, ha "tömeges bevándorlási válsághelyzetet" hirdet ki a kormány. Jelenleg 586 menekült tartózkodik az országban a nyitott táborokban - ők a menedékkérelmük elbírálására várnak. A magyar kormány kész a vitákra Brüsszellel. Amennyiben a biztonsági helyzet romlik, úgy a jelenlegi ideiglenes határzár mögötti területen újabb kerítést építenek - mondta, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A stratégia kabinet újfent megtárgyalta a honvédség fejlesztési tervét, ám részletek most sem derültek ki. Lázár szerint 2002 és 2010 között oly mértékben csökkentek a honvédelmi kiadások, hogy ma már a katonai kultúrát kell megmenteni. Lázár közlésének némileg ellentmondanak a statisztikák, ugyanis a honvédelmi kiadások 2014-2015-ben jutottak mélypontra voltak, ekkor a GDP 0,7 százaléka jutott a honvédelemre.

Újra napirendre került a 4-es metróról készült OLAF jelentés, ami "minden idők legkorruptabb magyar ügye" Mint ismert az OLAF által feltárt szabálytalanságok miatt 59 milliárd forintnyi uniós támogatást kér vissza Brüsszel. A kormány kész visszafizetni a 59 milliárd forintot Budapest helyett - mondta Lázár - holott megjegyezte, hogy az ügyben még nem született bírósági döntés. A fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget.

Lázár szerint van olyan értelmezése a 4-es metró ügynek, hogy a magyar állam 77 milliárdos támogatását is vissza kellene követelni a fővárostól, mindezt úgy, hogy nemhogy bírósági ítélet, de még vádemelések sem történtek az állítólagos bűncselekmények ügyében. Lázár hozzátette, hogy a jelenlegi városvezetés nem lehet felelős a történtekért - így tompította a 77 milliárdos támogatás visszavonásának esetleges veszélyét.

A kormány lobbit indít annak érdekében, hogy brexit kapcsán vagy az Európai Gyógyszerügynökség és/vagy az Európai Bankhatóság Magyarországra kerülhessen.

A kormány csökkenteni szeretné a közmunkások számát: a közfoglalkoztatottak létszáma  jelenleg 216 ezer fő, a kormány célja az, hogy ez előbb 170 ezer, majd 150 ezer főre, majd 120 ezer főre, öt éven belül pedig 100 ezer főre csökkenjen. Lázár bejelentett, hogy 40 milliárdos program keretében támogatnák, hogy minél több közfoglakoztatott lépjen a munkaerőpiacra - igaz a közmunkaprogram egyik célja eleve ez lett volna.