Az elmúlt hónapok kedvező tendenciája folytatódott az államháztartásban: az utóbbi évek második legalacsonyabb hiányadatát láthatjuk 2016. július végén is, hiszen az államháztartás központi alrendszere (az önkormányzatok nélkül) 464,8 milliárd forintos halmozott hiánnyal zárt. Ennél kedvezőbb hiány egyszer volt az elmúlt években, 2012-ben 437,5 milliárd volt a héthavi deficit.

Az államháztartás helyzete változatlanul stabil, ami a működő magyar reformok eredményeit tükrözi vissza - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rövid közleményében.

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés 585,8 milliárd forintos hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 68,5 milliárd forintos többlet mutattak. 2015 azonos időszakában az államháztartás központi alrendszerének deficitje ennek közel kétszerese, vagyis 894,1 milliárd forint volt. Csak a július hónap esetén a központi alrendszer hiánya 62,7 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez 70,8 milliárd forint volt.

Amennyiben a két év július végi egyenlegének eltérő alakulását nézzük, az idei kedvezőbb adatok mögött elsősorban a központi költségvetés eltérő kiadási szerkezete (például az uniós programok kifizetéseihez, illetve az adósságszolgálathoz kapcsolódóan), valamint a kedvező reálgazdasági folyamatok és a gazdaságfehérítést célzó intézkedések nyomán jelentkező magasabb adóbevételek húzódnak meg - az NGM szerint.

A fentiek tükrében bátran kijelenthetjük, hogy az idei évre kitűzött két százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul reális és teljesíthető.