Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy az várható volt az alkotmány vitája során, a honvédelmi tárca elkészítette a hadkötelezettség részbeni visszaállításáról szóló törvénytervezetét. Mint ismert, Magyarország a NATO-hoz való csatlakozás során fölülvizsgálta a hadkötelezettség kérdését: előbb az sorkatonai szolgálat időtartamát 12 hónapról, 9 hónapra csökkentette, majd a 2002 után a MSZP-SZDSZ kormány megszüntette.

A honvédelmi tárca indoklása szerint "az elmúlt több mint fél évtized alatt a haderő a törvény szerinti követelményeknek megfelelően átalakult, ugyanakkor felszínre kerültek a hadkötelezettség békeidőszaki hiányának problémái is, amely elsősorban a Magyar Honvédség kiegészítését biztosítandó kiképzett tartalékos erő fogyó aránya jelez. Az Alkotmányt felváltó új Alaptörvény fenntartja továbbra is a békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő koncepcióját, azonban megjelöli, hogy annak részeként Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert is fenntart. A katonai szolgálati kötelezettség, amely formái szerint fegyveres, vagy lelkiismereti ok miatt fegyvertelen katonai szolgálat teljesítését jelenti, csak rendkívüli állapotban, vagy az Országgyűlés döntése szerint már megelőző védelmi helyzetben lehetséges teljesíteni a jövőben is."

Rendkívüli helyzet idején fegyveres illetve fegyver nélküli szolgálatra kötelezhető minden 18-40 év közötti egészséges állampolgár. A szolgálat időtartama megelőző védelmi helyzetben legfeljebb 12 hónap, míg a rendkívüli állapot (háború) időszakában a szabályozás nem tartalmaz korlátot. Kiképzett tartalékos esetében a hadkötelezettség a hivatásos katonai szolgálat felső korhatáráig áll fenn. Fegyver nélküli katonai szolgálat engedélyezése iránti kérelmet a behívóparancs kézbesítését követő nyolcadik napig lehet benyújtani, a határidő jogvesztő - olvasható a törvényjavaslatban.

Ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetben sor kerülhessen a behívásra adatokra van szüksége a honvédségnek békeidőben is - azért a jövőben visszaállítanák az adatszolgáltatási kötelezettséget. A HM tervezetét először a kormánynak kell jóváhagynia, azt követően kerülhet a parlament elé. A törvényjavaslat láthatóan a HM-nek sürgős, ugyanis a ma (kedden) megjelent rendelettervezetet csütörtökig lehet véleményezni a társadalmi vita keretében.

 

Ki nem hívható be?

A törvénytervezet szerint nem hívható be katonai szolgáltra, aki erre egészségileg alkalmatlan, vagy legalább három kiskorút nevel. Szintén nem mozgósítható még rendkívüli helyzetben, aki egyenes ági rokonát ápolja, vagy gyermekét egyedül neveli. Mentesülnek a szolgálat alól továbbá a politikai elit tagjai, vagyis európai parlamenti, országgyűlési képviselők, polgármesterek és az önkormányzati testületek tagjai.