A fogyasztói és az üzleti várakozások is javultak valamelyest, s összességében bizakodást tükröznek.

Az üzleti várakozások szeptemberben az építőipar kivételével minden ágazatban kedvezőbbek lettek. Az ipari bizalmi index háromhavi csökkenés után két hónapja kissé emelkedik, így szeptemberben ismét megközelítette a nyár eleji szintet. A kereskedelmi bizalmi index augusztus után ismét emelkedett, s ezzel megközelítette januári rekordját. A szolgáltatói bizalmi index szeptemberi emelkedését elsősorban az általános üzletmenet megítélésének jelentős javulása okozta, de a forgalmi várakozások is jobbak lettek az augusztusinál.

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelemben hónapok óta erősödik, az iparban szeptemberben kissé gyengült, az építőipari és a szolgáltató cégeknél nem változott.

Az áremelési törekvések minden ágazatban nagyon szerények, de a kereskedelem és a fogyasztók inflációs várakozása erősödött.

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi csökkenéssel egyező mértékben emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét és a következő egy évben várható megtakarítási képességét is valamivel jobbnak érezte, mint augusztusban. A hónapban csökkent az emberek munkanélküliségtől való félelme.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014. IV.V.VI.VII.VIII.IX.
Üzleti bizalom7,74,85,41,42,23,6
Fogyasztói bizalom-15,3-18,4-19,3-18,9-21,9-19,1
Konjunktúra1,7-1,2-1,0-3,9-4,1-2,3
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt