Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent kedd este egy törvénymódosítás a parlament honlapján az Európai Unióban egységesen bevezetett GDPR, vagyis általános adatvédelmi szabályozással kapcsolatban. Az uniós rendelet lényege röviden az, hogy az interneten és fizikai formában megőrzött személyes adatok nagyobb védelmet kapjanak a hackerektől és a visszaélésektől.

A rendelet előírásainak megszegése komoly következményekkel járhat, a kiszabható bírság akár 20 millió euró, vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti. A kettő közül a magasabb összeg a felső határ.

A magyar kormány már múlt csütörtökön jelezte, hogy túlzásnak érzi ennek alkalmazását a magyar kis- és középvállalkozókra, mert annak eredeti célja a nemzetközi cégek - például Facebook, Google, Amazon - visszaéléseinek visszaszorítása volt. A kkv-k erre nem is készültek fel - dacára a két éves türelmi időnek -, felmérések szerint az 50 százalékuk biztosan bírságra számíthatna.

Az Index törvényértelmezése szerint meg is érkezett a mentőöv a magyar vállalkozásoknak. A most benyújtott törvénymódosításban ugyanis kimondják, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a jogszabályok első megsértésekor "elsősorban az adatkezelő vagy adatfeldolgozó figyelmeztetésével intézkedik".